Που το πάει η Tesla; Τέλος για το Model S 60 kWh!


Με μια λιτή ανακοίνωσή της η Tesla Motors ενημέρωσε τους πελάτες της ότι θα σταματήσει την παραγωγή του Model S 60 kWh!

  • 20/3/2017

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

Κι όμως πριν ένα χρόνο η Tesla είχε ανακοινώσει τη διάθεσή του Model S 60 kWh ως ένα πιο προσιτό μοντέλο της φίρμας προκειμένου να επιταχυνθούν οι πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων. Όμως τα πράγματα δεν πήγαν ιδιαιτέρως καλά γι αυτό το μοντέλο καθώς η πλειοψηφία των αγοραστών προτίμησαν το ισχυρότερο και ακριβότερο Model S 75 kWh, το οποίο άλλωστε «φορούσε» το ίδιο πακέτο μπαταριών με το Model S 60 kWh. Άλλωστε, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Model S 75 είναι σαφώς ανώτερα, ειδικά σε επίπεδο αυτονομίας (με 90 km/h το Model S 60 kWh κάλυπτε 421 km ενώ το Model 75, 509 km).

Βλέποντας τις ισχνές πωλήσεις λοιπόν η Tesla αποφάσισε να σταματήσει τη διάθεση του «βασικού» μοντέλου, ενημερώνοντας τους πελάτες της ότι το Model S 60 kWh θα συνεχίσει να διατίθεται μέχρι τον Απρίλιο. Πάντως και για να μην αφήσει όσους πελάτες αγόρασαν το Model S 60 kWh χωρίς υποστήριξη- η Tesla ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει αναβάθμιση της μπαταρίας στα 75 kWh μέσω αναβάθμισης OTA (Over-the-Air), όπως άλλωστε έκανε μέχρι σήμερα.

Κατά βάθος όμως η κίνηση της Tesla έρχεται ως προπομπός του λανσαρίσματος του νέου της προσιτού της μοντέλου, του πολυαναμενόμενου Model 3, το οποίο θα έχει στις ΗΠΑ τιμή εκκίνησης τα 35.000 δολάρια (με 345 km αυτονομίας) ενώ τα Model S 60 και 60D ήταν μέχρι σήμερα τα πιο οικονομικά με τιμή βασικής έκδοσης τα 68.000 δολάρια. Ταυτόχρονα η έναρξη παραγωγής των νέων μπαταριών της Tesla στο Gigafactory της εταιρίας θα έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δυσοίωνα για το Model 60 και 60D ενώ η εταιρία δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να έχει την παραμικρή οικονομική ζημία από φτωχές πωλήσεις αυτή την περίοδο προσκειμένου να διαθέσει και το τελευταίο cent στα επόμενα μεγάλα της σχέδια.