Πού βρίσκεται η μεγαλύτερη ευθεία στην Ελλάδα; (video)


Η μορφολογία του ελληνικού εδάφους δεν προσφέρεται για τη χάραξη ατελείωτων ευθειών, τουλάχιστον αντίστοιχων με αυτές που βλέπουμε στο εξωτερικό. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που αποτελούν "εξαίρεση" στον κανόνα.

  • 24/7/2022

Είναι καθαρά θέμα γούστου… Μπορεί οι περισσότεροι οδηγοί να δηλώνουν αμετανόητοι λάτρεις των οδικών δικτύων με αλλεπάληλες στροφές που αυξάνουν την εμπλοκή τους στο χειρισμό του οχήματος, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που δεν γοητεύονται από αυτή την εμπειρία και προτιμούν την άνεση που προσφέρουν οι ατελείωτες ευθείες.

Η χώρα μας δεν προσφέρεται για την χάραξη μεγάλων ευθειών για μια σειρά από λόγους, με πιο σημαντικό τη μορφολογία του εδάφους και την παρουσία πολλών ορεινών όγκων. Στο εξωτερικό και ειδικά στις χώρες όπου τα ορεινά σημεία είναι μετρημένα στα δάχτυλα, η χάραξη μεγάλων ευθειών είναι πιο απλή υπόθεση.

Για να βρούμε τη μεγαλύτερη ευθεία στον κόσμο θα πρέπει να ταξιδέψουμε μέχρι τη Σαουδική Αραβία και συγκεκριμένα στον Αυτοκινητόδρομο 85. Αυτός περνάει μέσα από την έρημο και ενώνει το Jubail στον Περσικό Κόλπο με το Turaif στα βόρεια με το μήκος της ευθείας να είναι τα 1.116 km!

Λόγω της ερήμου, η Σαουδική Αραβία έχει ακόμα μία μεγάλη ευθεία στον Αυτοκινητόδρομο 10 που συνδέει το Haradh με το Al Batha, έχει μήκος 256 km και έχει υπολογιστεί πως χρειάζεται περίπου 2 ώρες συνεχόμενης οδήγησης για να καλυφθεί.

Πάμε όμως να δούμε και τι ισχύει στη χώρα μας. Η μεγαλύτερη ευθεία στην Ελλάδα βρίσκεται στον Θεσσαλικό Κάμπο και αφορά την Εθνική Οδό 6 ανάμεσα στα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα. Η «καθαρή» ευθεία γραμμή έχει μήκος που φτάνει τα 14 km ωστόσο αν υπολογίσει κανείς και κάποιες μικρές καμπές τότε αγγίζει τα 18 km.

Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό το ελληνικό κανάλι Kapantais TV στο YouTube ανέβασε video όπου διασχίζει τη συγκεκριμένη ευθεία. 

Από εκεί και πέρα, έξω από τη Θήβα και συγκεκριμένα στο κομμάτι της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας υπάρχει μια ευθεία η οποία –μαζί με τις μικρές καμπές- αγγίζει τα 16 km. Τέλος, μια ακόμα μεγάλη ευθεία υπάρχει και στην Εγνατία Οδό, ξεκινά από την Κομοτηνή με κατεύθυνση προς την Αλεξανδρούπολη και έχει μήκος 10 km.