Πού βρίσκεται το Tesla που εκτοξεύτηκε στο διάστημα πριν από 4 χρόνια; (video)


Δείτε την απόσταση που έχει καλύψει μέχρι σήμερα το ηλεκτρικό της Tesla. Ποιες είναι οι πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Γη τα επόμενα 15.000.000 χρόνια;

  • 15/2/2022

Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 2018 όταν ο Elon Musk πήρε ένα κόκκινο Tesla Roadster, το έβαλε μέσα στον πύραυλο Falcon Heavy της Space X και το εκτόξευσε στο διάστημα. Στη θέση του οδηγού τοποθετήθηκε μία κούκλα ντυμένη με στολή αστροναύτη, ο «Starman», ενώ στην κεντρική οθόνη μπήκε το μήνυμα «Don’t Panic» και το ηχυσύστημα προγραμματίστηκε για να παίζει επαναλαμβανόμενα το «Space Oddity» του David Bowie.

Αν η μπαταρία βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία υπολογίζεται πως ο Starman θα έχει ακούσει το τραγούδι περίπου 400.000 φορές, που είναι πάρα πολλές ακόμα και αν είναι ο πιο σκληροπυρηνικός fan του Bowie.

Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές το Tesla βρισκόταν σε απόσταση 380.000.000 km από την επιφάνεια της Γης και ταξίδευε προς τον Άρη με ταχύτητα 28.430 km/h. Την ίδια στιγμή η απόσταση που το χώριζε από τον πλανήτη ήταν 200.000.000 km ενώ η απόστασή του από τον Ήλιο ήταν 140.000.000 km.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το όχημα. Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του αστρονόμου Jonathan McDowell από το Κέντρο Αστροφυσικής του Smithsonian είναι αρκετά πιθανό να είναι ακόμα ακέραιο ή να έχει δεχθεί κάποιες μικρές φθορές από συγκρούσεις με άλλα ουράνια σώματα που βρέθηκαν στην πορεία του.

Σύμφωνα με μία άλλη ακαδημαϊκή έρευνα οι πιθανότητες το Tesla να πέσει ξανά στην επιφάνεια της Γης τα επόμενα 15.000.000 χρόνια είναι 22%. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τότε θα έχει παρουσιαστεί το Cybertruck...

Παράλληλα αναφέρεται πως στο σημείο που έχει φτάσει είναι ιδιαίτερα δύσκολη η παρατήρησή του από απλής τεχνολογίας τηλεσκόπια. Τους ακριβείς αριθμούς της πορείας του Tesla Roadster μπορεί να τους παρακολουθήσει κανείς μέσα από το site whereisroadster.com το οποίο αντλεί δεδομένα από τη NASA.

Δείτε το video με την πορεία του Tesla Roadster στο διάστημα...