Praga Bohema: Το hypercar των Τσέχων έχει «καρδιά» από Nissan GT-R (photos-video)


Η Praga Bohema των 710 PS αποκαλύφθηκε με τον κατασκευαστή να τονίζει ότι χρόνοι του είναι αντίστοιχοι με αυτούς ενός οχήματος της κατηγορίας GT3. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: PRAGA
  • 24/11/2022

Η Praga, ειδική στα υπεροχήματα, τα kart και τα αεροπλάνα, λανσάρει τώρα το νέο της hypercar που έχει γεννηθεί για την πίστα και έρχεται να προσφέρει στους αγοραστές του μία εξωπραγματική εμπειρία.

Το hypercar της τσεχικής εταιρείας είναι γεννημένο για την πίστα, ενώ σύμφωνα με την Praga, οι γύροι που κάνει η Bohema είναι αντίστοιχοι με αυτούς ενός οχήματος κατηγορίας GT3. Η αναλογία βάρους-ισχύος είναι 1,40, δηλαδή πολύ κοντά σε αυτή ενός LMP1.

Ο Romain Grosjean, έχοντας μεγάλη εμπειρία στην εξέλιξη οχημάτων αγώνων αντοχής, αλλά και Formula 1, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία που ακολούθησε η Praga για να φέρει στη ζωή την Bohema. Ο Γάλλος οδηγός οδήγησε το hypercar στην πίστα Slovakia Ring: «Το να οδηγεί κανείς την Bohema είναι μία ασυναγώνιστη εμπειρία. Δε θυμάμαι να έχω οδηγήσει άλλο νόμιμο για το δρόμο όχημα που να θυμίζει τόσο πολύ αγωνιστικό αυτοκίνητο. Και να μην αναφέρω την εμφάνισή του – είναι πανέμορφο!»

Στην «καρδιά» της φέρει έναν κινητήρα twin turbo V6 χωρητικότητας 3,8 L που αποδίδει 710 PS και 725 Nm. Προέρχεται από το γνωστό και αγαπημένο για πολλούς, Nissan GT-R, με την τελική του ταχύτητα να ξεπερνά τα 300 km/h, σύμφωνα με την εταιρεία. Εξατμίσεις από τιτάνιο και ένα πρωτοποριακό σύστημα κάρτερ έχουν προτιμηθεί, με το δεύτερο να μειώνει το ύψος της κινητήριας μονάδας κατά 140 mm.

Το όχημα ζυγίζει 982 kg χωρίς καύσιμο και παράγει 900 kg κάθετης δύναμης, γεγονός που υποδεικνύει την εξαιρετική πρόσφυση που προσφέρει μέσα στην πίστα. Η εταιρεία δεν αναφέρεται σε τιμές όπως η επιτάχυνση των 0-100 km/h, όμως όλα δείχνουν πως η Praga Bohema πρόκειται για ένα πανίσχυρο και ταχύτατο όχημα.

Οπτικά, ο σχεδιασμός φέρει επιρροές από τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, και ειδικότερα από τους αγώνες αντοχής. Στο μπροστινό μέρος, εγκοπές και εισαγωγές αέρα αφήνουν μέρος της ανάρτησης εκτεθειμένο. Οι εντυπωσιακές πόρτες και τα πλαϊνά δίνουν την αίσθηση ενός μονοκόμματου και αεροδυναμικά εξελιγμένου αυτοκινήτου. Κάτω από τα πάνελ του αμαξώματος, κρύβεται ένας κλωβός ασφαλείας κατασκευασμένος από ανθρακόνημα.

Όσον αφορά στο εσωτερικό, η Praga έχει ακολουθήσει μία ιδιαίτερα μινιμαλιστική γραμμή. Η καμπίνα της Bohema διαθέτει τα άκρως απαραίτητα. Φιλοξενεί δύο ενήλικες, των οποίων βέβαια το ύψος δεν ξεπερνά τα 2m, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χαμηλωμένο όχημα, για λόγους αεροδυναμικής. Το τιμόνι έχει εξάγωνοσχήμα, και φέρει κουμπιά και διακόπτες για τον έλεγχο όλων των λετουργιών του αυτοκινήτου. Στο κέντρο, δεσπόζει μία οθόνη ελέγχου οργάνων, ενώ δεν υπάρχει οθόνη για τη διαχείριση του συστήματος infotainment.

Η Praga θα παράγει μόλις 89 μονάδες της Bohema, καθεμία εκ των οποίων θα κοστίζει 1,28 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ τα πρώτα οχήματα θα κατασκευαστούν μέσα στο 2023, με τις παραδόσεις να ξεκινούν αργότερα το ίδιο έτος.

Δείτε την παρουσίαση του οχήματος: