«Πράσινα ΤΑΞΙ»: Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για αντικατάσταση των ρυπογόνων ταξί


Η επιδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσό των 22.500 ευρώ για την απόκτηση νέου, αμιγώς ηλεκτρικού ταξί, ενώ προβλέπονται και 500 ευρώ για αγορά «έξυπνου» φορτιστή.

  • 9/1/2023

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν από σήμερα, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, αίτηση για την απόκτηση αμιγώς ηλεκτρικού ταξί, μέσω αγοράς ή χρονομίσθωσης (leasing) έχουν οι ιδιοκτήτες παλιών, ρυπογόνων, ταξί.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://prasinataxi.gov.gr τέθηκε σε λειτουργία και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκκινήσουν τη σχετική διαδικασία, που μπορεί να τους επιφέρει επιδότηση έως 22.500 ευρώ για την αντικατάσταση του υπάρχοντος ταξί που διαθέτουν με νέο, πλήρως ηλεκτρικό.

Το οικολογικό bonus της δράσης «Πράσινα ΤΑΞΙ» ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, με μέγιστο ποσό τις 17.500 ευρώ, ενώ η υποχρεωτική απόσυρση του υπάρχοντος, ρυπογόνου, ταξί, «επιβραβεύεται» με 5.000 ευρώ. Για τις κατηγορίες ΑμεΑ προβλέπεται προσαύξηση έως και 1.000 ευρώ του οικολογικού bonus.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης αγοράς «έξυπνου» φορτιστή για το ηλεκτρικό ταξί, με ποσό 500 ευρώ. Η δράση χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, είναι συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 2.000 ταξί.

Για να μπορέσουν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταχωρήσουν τους κωδικούς taxisnet για την είσοδο στην εφαρμογή. Αφού κάνουν επιβεβαίωση των στοιχείων τους, για να προχωρήσουν θα πρέπει να καταχωρήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του υπάρχοντος ταξί που διαθέτουν, το οποίο και θα αποσύρουν. Το βήμα αυτό είναι υποχρεωτικό και δεν μπορεί να παραληφθεί.

Στη συνέχεια, ο αιτών επιλέγει το μοντέλο του οχήματος που επιθυμεί και την αξία του, αλλά και αν επιθυμεί να αποκτήσει και τον έξυπνο φορτιστή και αφού προσκομίσει ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλει την αίτηση.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων ΤΑΞΙ κατηγορίας ElJR05 και παλαιότερης, με βάση την άδεια κυκλοφορίας.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023, ενώ η λίστα των δικαιολογητικών που απαιτούνται είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.

«Με το πρωτοποριακό πρόγραμμα ‘Πράσινα ΤΑΞΙ’ στηρίζουμε εμπράκτως τους αυτοκινητιστές σε αυτό το απαιτητικό επάγγελμα με μείωση του κόστους λειτουργίας τους και καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Ταυτόχρονα, τους βοηθούμε να συμβάλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις και στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση των εκπομπών αερίου στις μεταφορές. Προωθούμε αποτελεσματικά τις πολιτικές μας επιλογές με σύμμαχό μας την κοινωνία», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.