Πράσινο φως για το εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Πολωνία


Το καλοκαίρι η EMP είχε ανακοινώνει την Izera, μια εταιρία που προέρχεται από μια κοινοπραξία τεσσάρων άλλων πολωνικών, είχε παρουσιάσει τα δύο της ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: EMP
  • 22/12/2020

Η Izera είναι μια σοβαρή ανεξάρτητη προσπάθεια μιας χώρας που έχει πλέον βελτιώσει θεαματικά την οικονομική της κατάσταση και ετοιμάζεται να προχωρήσει στην εγχώρια παραγωγή των δικών της ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα οποία είχαν παρουσιαστεί τον Αύγουστο και είναι ένα SUV και ένα hatchback με αυτονομία που θα ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα (με μπαταρίες 40 kWh και 60 kWh) και με 0-100 km/h κάτω από τα 8 sec (στις top εκδόσεις).

To σημαντικό είναι πως δεν πρόκειται για κάποια φούσκα αφού η ElectroMobility Poland (EMP) ανακοίνωσε πως υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Περιβάλλοντος Michal Kurtyka, καθώς και με αξιωματούχους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, για την κατασκευή του εργοστασίου στο Jaworzno (στα νότια της Πολωνίας).

Σύμφωνα με την EMP, η τοποθεσία επιλέχθηκε μετά την εξέταση 30 συνολικά κομβικών περιοχών της χώρας και η οικονομική κρατική υποστήριξη θα βοηθήσει σημαντικά για την έναρξη της επένδυσης και των εργασιών από το φθινόπωρο του 2021.

Αν όλα πάνε καλά τα πρώτα αυτοκίνητα από το νέο εργοστάσιο στην Πολωνία θα ξεκινήσουν να βγαίνουν από το 2024 έχοντας δημιουργήσει περίπου 15.000 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 3.000 που θα εμπλέκονται άμεσα στην παραγωγική και κατασκευαστική διαδικασία μαζί με τα υπόλοιπα 12.000 πρόσωπα που θα απασχολούνται έμμεσα από την θέση των προμηθευτών, διακίνησης κ.α.