Πρέπει να ξεχάσουμε οριστικά τους καθρέπτες στα αυτοκίνητα; (Video)


Όλο και περισσότερο οι κάμερες κάνουν την εμφάνισή τους στις προτάσεις των σχεδιαστών για τα αυτοκίνητα του άμεσου μέλλοντος.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 4/11/2018

Καθώς βρισκόμαστε στο επίκεντρο των μεγαλύτερων αλλαγών που έχουν συμβεί στην ιστορία της αυτοκίνησης, ένα ακόμα παραδοσιακό στοιχείο του αυτοκινήτου όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι σιγά-σιγά θα αρχίσει να εκλείπει.

Ο λόγος για τους καθρέπτες, οι οποίοι είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα έχουν αντικατασταθεί από κάμερες (ιδίως στα ακριβά μοντέλα). Και οι λόγοι που θα γίνει αυτό είναι πολλοί. 

Οι κάμερες για παράδειγμα έχουν πολύ μεγαλύτερη γωνία κάλυψης ενώ μπορούν να αλλάζουν και οπτικό πεδίο, δίνοντας την δυνατότητα στον οδηγό να έχει πολύ καθαρότερη "εικόνα" για το τι γίνεται γύρω από το αυτοκίνητό του. Μία κάμερα επίσης θα έχει την δυνατότητα να κάνει zoom, κάτι που θα επιτρέπει στον οδηγό να ξεκαθαρίζει ακόμα καλύτερα για το είδος του αντικειμένου που βλέπει πίσω του. 

Παράλληλα οι κάμερες επιτρέπουν στους σχεδιαστές μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, όντας μικρές σε μέγεθος και αρκετά βολικές στο να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του αμαξώματος. Η αφαίρεση των καθρεπτών επιτρέπει παράλληλα την καλύτερη αεροδυναμική του αυτοκινήτου, και περιορίζει σημαντικά τον θόρυβο γύρω από τα παράθυρα που "ταλανίζει" όλα τα σημερινά αυτοκίνητα.

Προς το παρόν, ως έξτρα εξοπλισμός υπάρχει στο Lexus ES και στο επερχόμενο Αudi E-Tron. Ενώ δεν λείπουν και τα προβλήματα "νεότητας" όπως για παράδειγμα η ευκρίνεια της οθόνης στον χώρο ενός αυτοκινήτου που δέχεται μεγάλες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας ή τι γίνεται αν ο οδηγός φορά γυαλιά ηλίου. 

Παρ' όλα αυτά είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι οι κάμερες θα επικρατήσουν των καθρεπτών στα αυτοκίνητά μας, και όχι στο πολύ μακρινό μέλλον. Κάτι που είναι φυσικό και αναμενόμενο όταν τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης θα εξελιχθούν ακόμα περισσότερο και οι κάμερες κάθε είδους θα είναι απαραίτητο στοιχείο για την καθοδήγηση των αυτοκινήτων.