Προβλήματα με τους δημόσιους φορτιστές αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ


Η τοποθέτηση των φορτιστών θα πρέπει να συνδυαστεί με πρόσβαση και διευκολύνσεις στα ΑΜΕΑ αλλιώς θα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους.

  • 27/12/2020

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Βρετανία αποκάλυψε ότι άτομα με κινητικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα για να βρουν δημόσιους φορτιστές που θα είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τους χειριστούν

Η εταιρία Zap-Map έκανε έρευνα ανάμεσα σε 2.200 οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων. Φέτος συνεργάστηκε με την εταιρία Motability έτσι ώστε στην έρευνα να συμμετέχουν και άτομα με κινητικές δυσκολίες στην έρευνα.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το ένα τρίτο από τους συμμετέχοντες είχαν δυσκολίες στο να βρουν ένα φορτιστή που να μπορέσουν να βάλουν το αυτοκίνητό τους. Το πιο σημαντικό θέμα που αναφέρθηκε ήτνα το βάρος του καλωδίου φόρτισης και η προσπάθεια που χρειάζεται για να μπει ο φορτιστής στο αυτοκίνητο.

Υπήρχε επίσης και το γνωστό πρόβλημα του χώρου έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, δηλαδή η αρκετή απόσταση ανάμεσα στα σημεία φόρτισης ώστε να χωρέσει μία ράμπα ή ένα καροτσάκι.

Σύμφωνα με την έρευνα περίπου 8% των ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων στην Βρετανία είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, νούμερο αρκετά μεγάλο για να υπάρξει κάποια πρόβλεψη από τις εταιρίες που εγκαθιστούν τους φορτιστές.

Οι μελέτες θέλουν να κινούνται περί τα 2,7 ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ΑΜΕΑ μέχρι το 2035, οπότε είναι προφανές ότι θα πρέπει να μπουν κανονισμοί που να τους διευκολύνουν την πρόσβαση.