Πρόγραμμα της Rolls Royce για την προστασία των μελισσών


Με το πρόγραμμα Apiary η Rolls Royce προσπαθεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μέλισσες για τη διατήρηση του ευρύτερου οικοσυστήματος του πλανήτη.

  • 19/5/2020

Με αφορμή την 20η Μαΐου, παγκόσμια ημέρα μέλισσας, η Βρετανική εταιρία ενώνει τη φωνή της με αυτές των μελισσοκόμων, καλλιεργητών και άλλων φυσιολατρών, σχετικά με την ανάγκη προστασίας των πληθυσμών των μελισσών. Αυτό καθώς οι μέλισσες αποτελούν ζωτικούς επικονιαστές για σχεδόν το 90% των ειδών άγριων ανθοφόρων φυτών στον κόσμο και περισσότερο από το 75% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων. Παρόλη όμως τη σημασία τους στην υποστήριξη της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιοποικιλότητας, απειλούνται σημαντικά παγκοσμίως από τις σύγχρονες γεωργικές πρακτικές, την αλλαγή χρήσης γης και την απώλεια ενδιαιτημάτων, τα φυτοφάρμακα και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Χάρη στο πρόγραμμα Apiary, η Rolls Royce ίδρυσε το 2017 ένα μελισσοκομείο στα κεντρικά της εταιρίας, στο Goodwood. Το μελισσοκομείο αυτό φιλοξενεί περίπου 250.000 μέλισσες, μοιρασμένες σε έξι παραδοσιακές αγγλικές ξύλινες κυψέλες. Αυτές είναι τοποθετημένες σε μία έκταση 42 στρεμμάτων της Rolls-Royce, με πάνω από μισό εκατομμύριο δέντρα, θάμνους και αγριολούλουδα. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται επίσης 120.000 στρέμματα του Goodwood Estate, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου South Downs. Κάθε χρόνο η εταιρία παράγει το μέλι της, «The Rolls-Royce of Honey» το οποίο συλλέγεται και επεξεργάζεται από ειδικούς.

Σχετικά με την περίσταση, ο Richard Carter, Διευθυντής Παγκόσμιας Επικοινωνίας της Rolls Royce Motor Cars, δήλωσε πως «ως ενθουσιώδεις μελισσοκόμοι, ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών και να βοηθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τις πραγματικές, άμεσες απειλές που αντιμετωπίζει αυτό το συναρπαστικό και εξαιρετικά σημαντικό είδος. Όλοι εξαρτόμαστε από τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές για να παράγουν μεγάλο μέρος της τροφής μας, και πρέπει να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τη βιοποικιλότητα του κόσμου γύρω μας. Το Apiary είναι ένα έργο αγαπητό στις καρδιές όλων στη Rolls Royce. Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας είναι μια υπενθύμιση ότι, εκτός από τη διατήρηση του πληθυσμού των μελισσών του Ηνωμένου Βασιλείου και προς όφελος των τοπικών μας αγροτών, καλλιεργητών και άγριων ζώων, συμμετέχουμε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και θεμελιώδους σημασίας».