Προς 3μηνη παράταση το μέτρο της απόσυρσης


Εν αναμονή του νέου νομοσχεδίου για την φορολόγηση των ΙΧ.

  • 13/12/2015

Προς παράταση πλέον των τριών μηνών οδεύει το πρόγραμμα της απόσυρσης των παλαιάς τεχνολογίας ΙΧ (πρώτη άδεια κυκλοφορίας έως 31/12/2001), το οποίο ολοκληρώνεται έως τις 20 Δεκεμβρίου και αφορά αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ.

Ο λόγος της παράτασης έχει να κάνει με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των αυτοκινήτων που ετοιμάζεται από το αρμόδιο Υπουργείο και αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς στις αρχές της άνοιξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές είναι αρκετές και έχουν να κάνουν με τη διασύνδεση φόρων (π.χ. πολυτελείας, τεκμηρίων διαβίωσης) με την εμπορική αξία του αυτοκινήτου και όχι με τον κυβισμό του κινητήρα, όπως ισχύει σήμερα.

Η συλλογιστική του νέου νομοσχεδίου έχει τις «ευλογίες» του ΣΕΑΑ και είναι κοινό μυστικό ότι σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε και η παράταση της απόσυρσης μέχρι την κατάθεσή του.

Το αν θα προβλέπεται πρόγραμμα απόσυρσης μετά το πέρας της παράτασης, ουδείς γνωρίζει, ωστόσο πληροφορίες θέλουν να ισχύσει με πιο αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα για αυτοκίνητα με μικρό σε κυβισμό κινητήρα και με εμπορική αξία έως 15.000-17.000 ευρώ...

Η απόσυρση, που θυμίζουμε προσφέρει μείωση από 50%-100% στο τέλος ταξινόμησης ενός καινούργιου αυτοκινήτου (όφελος ανάλογα με τον κυβισμό και έως 2.000 κ.εκ.) κρίνεται επιτυχημένη και αποτέλεσε το «φιλί της ζωής» σε μια αγορά που κατέρρεε.

Επίσης, έθεσε εκτός κυκλοφορίας πολλά ρυπογόνα αυτοκίνητα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΑ, από τις αρχές του 2014 μέχρι σήμερα έχουν αποσυρθεί περίπου 52.400 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 41.850 αντικαταστάθηκαν με καινούργια.