Προς πώληση η ομάδα της Mercedes-AMG F1;


Ένα δημοσίευμα ήρθε να ταράξει τα νερά καθώς φέρνει την ομάδα της ομάδα της Mercedes-AMG F1  να αναζητά αγοραστή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 16/11/2019

Το δημοσίευμα προέρχεται από το www.F1-insider.com, το οποίο επικαλείται έγκυρες πηγές, και αναφέρει ότι η ομάδα αναζητά νέο ιδιοκτήτη, με την εταιρία να παραμένει ο κατασκευαστής των μονοθεσίων αλλά και ο προμηθευτής των κινητήρων. 

Η αναφορά αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις μεγάλες ανακατατάξεις που φέρνουν οι νέοι κανονισμοί στην Formula 1 αλλά και τα προβλήματα που έχουν εταιρίες ακόμα και του μεγέθους της Mercedes να διατηρήσουν στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού μια ομάδα. Πολύ δε περισσότερο όταν η συγκεκριμένη εταιρία έχει να επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια στην πορεία προς την ηλεκτροκίνηση αλλά και να καταβάλλει μεγάλα ποσά για τα πρόστιμα του dieselgate.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δυνητικά θα μπορούσαν να υπάρξουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, όπως ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Nikita Mazepin που δραστηριοποιείται στην βιομηχανία χημικών και έχει ήδη ομάδα στην Formula 2. Ή ο γνωστός Roger Penske από τις ΗΠΑ, που πρόσφατα αγόρασε τα δικαιώματα για την σειρά των Indy Cars αλλά και την πίστα της Ινδιανάπολης. 

Το δημοσίευμα βέβαια είναι πολύ σοβαρό, οπότε θα χρειαστεί κάποιου είδους αντίδραση από την Mercedes-AMG F1 ώστε να δούμε αν έχει κάποια βάση. Πάντως όλα αυτά γίνονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το σπορ, με τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται μέσα στο 2021 να δημιουργούν αναστάτωση και να μην εξασφαλίζουν εκ των προτέρων την καλή πορεία της ομάδας που κυριάρχησε μέσα στην δεκαετία που τελειώνει.

Οι νέοι κανονισμοί βάζουν όριο τα 175 εκατομμύρια δολάρια για ετήσια έξοδα μιας ομάδας. Όμως στην Μercedes εξετάζουν αν και αυτό το ποσό αξίζει τον κόπο να ξοδευτεί, την ίδια στιγμή που έχουν ανακοινωθεί περικοπές σε χιλιάδες θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο. Ενώ παράλληλα η εφαρμογή των νέων κανονισμών του 2021 κάνει το 2020 εξαιρετικά "ακριβό", καθώς θα ξοδευτούν πολύ περισσότερα ποσά για τις ομάδες που θέλουν να κάνουν εξέλιξη και να μείνουν στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση της Mercedes σ' αυτό το δημοσίευμα, καθώς είναι προφανές ότι μια τέτοια αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα είχε μεγάλη επίδραση όχι μόνο στην ίδια την ομάδα αλλά και σε ολόκληρο το σπορ.