Προσπάθεια αντιμετώπισης της παραβατικότητας στο υγραέριο κίνησης


Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΣΤΙΖΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΠΩΛΟΥΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΩΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ.  

  • 29/4/2019

Εκτιμάται ότι περισσότερο από το 20% του υγραερίου κίνησης που πωλείται  στην Ελλάδα προέρχεται από παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας, χαμηλότερου ΕΦΚ, οι οποίες γίνονται παράνομα. Κάθε λίτρο υγραερίου θέρμανσης κοστίζει περίπου 0,21 ευρώ φθηνότερα από ένα λίτρο υγραερίου κίνησης. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι το οικονομικό κίνητρο για παραβατική συμπεριφορά είναι πολύ ισχυρό.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια της ψήφισης της σχετικής νομοθεσίας (ΠΟΛ 1195/2018 & ΠΟΛ 1218/2018) με εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2019, όλα τα πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο κίνησης οφείλουν να εκδίδουν αυτόματα απόδειξης λιανικής πώλησης προς τους οδηγούς. Οι αποδείξεις αυτές μάλιστα είναι συνδεδεμένες με το πληροφοριακό κέντρο της ΑΑΔΕ μέσω φορολογικού μηχανισμού, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την νόμιμη διακίνηση του υγραερίου. Η απόδειξη μάλιστα που εκδίδεται, περιλαμβάνει και την ποσότητα του υγραερίου που πουλήθηκε καθώς και την ώρα της παραλαβής, όπως ακριβώς γίνεται και με τα υπόλοιπα υγρά καύσιμα. Ταυτόχρονα και οι εταιρίες εμπορίας υγραερίου, που εφοδιάζουν τα πρατήρια, οφείλουν να είναι συνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ, πάλι μέσω φορολογικού μηχανισμού, ώστε ο έλεγχος του κυκλώματος διακίνησης του υγραερίου κίνησης να ελέγχεται αυτόματα και με ακρίβεια.

Σημαντική συνεισφορά στην καταπολέμηση του φαινομένου αυτού που πλήττει πρωτίστως τους ανυποψίαστους οδηγούς έχει ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε πρατήρια υγραερίου στην αγορά στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όπου διαπιστώθηκε ότι 3 πρατήρια δεν εξέδιδαν αποδείξεις.