Ψηφιακή έκδοση άδειας οδήγησης μέσω του gov.gr


Στα πλαίσια ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους, οι νέοι οδηγοί θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν μέσω υπολογιστή τις προσωρινές άδειες οδήγησης, διάρκειας τεσσάρων μηνών.

  • 5/5/2020

Αυτό αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για όσους έδωσαν με επιτυχία τις σχετικές εξετάσεις οδήγησης και περιμένουν την έκδοση του κανονικού διπλώματος, το οποίο όμως έχει μία καθυστέρηση, σαν διαδικασία. Πλέον, οι νέοι οδηγοί θα μπορούν να εισέρχονται στην ψηφιακή πλατφόρμα drivers.services.gov.gr και αφού ταυτοποιηθούν με βάση τους κωδικούς τους στο taxisnet, θα μπορούν να κατεβάζουν σε μορφή pdf την προσωρινή άδεια οδήγησης. Εναλλακτικά, την άδεια αυτή μπορούν να τη βρουν και από το gov.gr, επιλέγοντας αρχικά την κατηγορία «Πολίτες και Καθημερινότητα» και κατόπιν την υποκατηγορία «Μετακινήσεις».

Η ψηφιοποίηση αυτής της διαδικασίας αποτελεί και το πρώτο έργο που υλοποιείται στα πλαίσια της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών. Όσο για την προσωρινή άδεια οδήγησης, θεσμοθετήθηκε με τον ν.4663/2020 (Α’ 30), για να καλύψει τις ανάγκες των οδηγών αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρακτικής τους εξέτασης.

Χάρη σε αυτό το μέτρο, περιορίζεται αισθητά η ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ παράλληλα αποφεύγεται ο συνωστισμός και οι ουρές στα γκισέ των αρμόδιων υπηρεσιών. Με την προσωρινή άδεια οδήγησης οι νέοι οδηγοί θα έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται κανονικά εντός της Ελληνικής επικράτειας, όχι όμως και να οδηγούν εκτός συνόρων.