Πυρηνικούς αντιδραστήρες «τσέπης» θα κατασκευάσει η Rolls-Royce


Λύση στο ενεργειακό πρόβλημα που απασχολεί όχι μόνον τη Μ. Βρετανία αλλά το σύνολο της γηραιάς ηπείρου υπόσχεται η Rolls-Royce σχεδιάζοντας την κατασκευή mini πυρηνικών αντιδραστήρων.

  • 4/2/2020

Υπό άλλες συνθήκες η είδηση ότι η Rolls-Royce σχεδιάζει την κατασκευή mini πυρηνικών αντιδραστήρων ικανών να δώσουν απάντηση στην ανάγκη για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας όχι μόνον στη Μ. Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη θα περνούσε απαρατήρητη, γνωρίζοντας ωστόσο τη στροφή που επιχειρεί να πραγματοποιήσει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία προς την ηλεκτροκίνηση αυτομάτως αποκτά διαφορετική βαρύτητα.

Οι mini πυρηνικές μονάδες που φιλοδοξεί να κατασκευάσει η Roll-Royce διαθέτουν δύο βασικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο σχετίζεται τον χώρο που απαιτείται για την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος σύμφωνα με την βρετανική φίρμα δεν ξεπερνά τα 40,4 στρέμματα, όταν ένα πυρηνικό εργοστάσιο χρειάζεται δεκαεξαπλάσια έκταση.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι το μικρότερο και σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμο κόστος κατασκευής το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί από τη μαζική παραγωγή των συγκεκριμένων μονάδων.

Το πλάνο της Rolls-Royce προβλέπει την εγκατάσταση 10-15 μονάδων στη Μ. Βρετανία έως και το 2029. Πρακτικά κάθε μεγάλη πόλη μπορεί να αποκτήσει και το δικό της πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της.

Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που αμφισβητούν την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, αναδεικνύοντας τους κινδύνους που δημιουργούνται από την παρουσία ενός πυρηνικού εργοστασίου κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Είναι οι ίδιοι που επιζητούν από την βρετανική κυβέρνηση να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.

Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη του μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050 που έχει θέσει η βρετανική κυβέρνηση απαιτεί δραστικές λύσεις και επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στερλίνων.