Range Rover Sport: Η 3η γενιά θέτει νέα στάνταρ στην κατηγορία των πολυτελών SUVs (photos-videos)


Το νέο Range Rover Sport αποκαλύφθηκε στο κοινό και κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις συνδυάζοντας τη βαριά κληρονομιά της βρετανικής φίρμας με την πολυτέλεια και τις τεχνολογίες αιχμής.

  • 11/5/2022

Λίγη ώρα μετά την εν Ελλάδι παρουσίαση της πέμπτης γενιάς του Range Rover η Jaguar Land Rover τράβηξε το πανί και παρουσίασε το νέο Range Rover Sport το οποίο, χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος την ηλεκτροκίνηση και τις προηγμένες τεχνολογίες, έρχεται για να θέσει νέα δεδομένα στην κατηγορία των πολυτελών SUVs.

To εύρος των επιλογών στα κινητήρια σύνολα περιλαμβάνει ένα «ντουέτο» από Mild-Hybrid προτάσεις που τοποθετούνται στη βάση της γκάμας, ακολουθεί μια Plug-in Hybrid πρόταση ενώ για τους λάτρεις των ΜΕΚ στην κορυφή τοποθετείται o twin-turbo V8 των 4.4 λίτρων που φέρει την υπογραφή της BMW και αποδίδει 523 PS και 750 Nm ροπής.

Στις «εξηλεκτρισμένες» εκδόσεις έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση ο εξακύλινδρος Ignenium  των 3 λίτρων. Οι εκδόσεις με την ήπια υβριδική τεχνολογία των 48V είναι διαθέσιμες τόσο ως diesel  (D250, D300, D350) όσο και με βενζίνη (P360, P400).

Τον ίδιο βενζινοκινητήρα συναντάμε και στην Plug-In Hybrid έκδοση ο οποίος έχει "παντρευτεί" με έναν ηλεκτροκινητήρα 105 kW που τροφοδοτείται από μία τεράστια μπαταρία των 38.2 kWh επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να κινείται αμιγώς ηλεκτρικά για περισσότερα από 110 km!

Η εταιρεία στην παρουσίαση του μοντέλου αποκάλυψε ότι το 2024 θα προστεθεί στη γκάμα και μία αμιγώς ηλεκτρική έκδοση για την οποία θα μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς. Όλα τα σύνολα συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων ενώ η δύναμη μεταφέρεται και στους 4 τροχούς.

Η κατασκευή του πολυτελούς SUV θα γίνει στη γραμμή παραγωγής του Solihull ενώ ως βάση έχει επιλεχθεί η πλατφόρμα MLA-Flex την οποία είδαμε και στην περίπτωση του νέου Range Rover.

Σε όλα τα μοντέλα η αερανάρτηση βρίσκεται στον βασικό εξοπλισμό μέσω του συστήματος Dynamic Air Suspension ενώ την ίδια στιγμή διαθέσιμη είναι και η τεχνολογία eHorizon η οποία προετοιμάζει το αυτοκίνητο για τις επερχόμενες στροφές, «διαβάζοντας» τα δεδομένα πλοήγησης.

Δείτε το νέο Range Rover Sport εν δράσει...

Τα «δάνεια» από το Range Rover συνεχίζονται και στο κομμάτι της σχεδίασης με τις "γέφυρες" που επιχείρησαν να εφαμόρμοσουν οι Βρετανοί να είναι εύκολα διακριτές. Την ίδια στιγμή το Range Rover Sport πετυχαίνει να διατηρεί τη δική του αύρα χάρη στην «αδιάκοπη» και συνάμα καθαρή γραμμή που το διατρέχει, αλλά και με μια σειρά από επιμέρους στοιχεία, όπως τα νέας σχεδίασης φωτιστικά σώματα αλλά και το μακρύτερο σπόιλερ που έχει τοποθετήσει ποτέ ο κατασκευαστής σε Range Rover.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην αεροδυναμική του μοντέλου με τον συντελεστή να ορίζεται στο 0.29 Cd. Το Ranger Rover Sport έχει μήκος 4.946 mm, πλάτος 2.047 mm, ύψος 1.820 mm, το μεταξόνιο είναι στα 2.997 mm ενώ ο χώρος των αποσκευών έχει χωρητικότητα 450 lt.

Οικεία δείχνει η εικόνα που αντικρίζει κανείς και στο εσωτερικό με την επιλογή των ποιοτικών -και οικολογικών- υλικών να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να προσθέτουν πόντους πολυτέλειας σε ένα αυτοκίνητο που δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικό προσανατολισμό.

Το βραβευμένο Σύστημα Πολυμέσων Pivi Pro έχει ενσωματωθεί σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας με διαγώνιο 13.1 ιντσών στο κέντρο της κονσόλας μέσα από την οποία ο οδηγός μπορεί να χειριστεί σχεδόν κάθε λειτουργία, από την πλοήγηση και τα media μέχρι τις παραμετροποιήσεις του αυτοκινήτου.

Την ίδια στιγμή μία ακόμα μεγαλύτερη οθόνη (13.7 ιντσών) βρίσκεται πίσω από το τιμόνι και αναλαμβάνει τον ρόλο του πίνακα οργάνων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για Over The Air ενημερώσεις. Ειδική αναφορά γίνεται και για τη σχεδίαση των καθισμάτων και την άνεση που προσφέρουν μέσα από τη γνωστή τεχνολογία της Range Rover, Command Driving Position.

Όσον αφορά τον ήχο το νέο Range Rover Sport εφοδιάζεται με ένα εξελιγμένο σύνολο της Meridian, με την κορυφαία προαιρετική επιλογή να αποτελείται από 29 ηχεία, 1 subwoofer και ενισχυτή 1.430W. Παράλληλα ενσωματώνονται 4 ηχεία στα προσκέφαλα των καθισμάτων επιτρέποντας στους επιβάτες να απολαμβάνουν την αγαπημένη τους μουσική μέσα από ισάριθμες μεμονωμένες ηχητικές ζώνες.  

Οι παραγγελίες για το νέο Range Rover Sport έχουν ήδη ανοίξει με τρία εξοπλιστικά πακέτα (S, SE, HSE) σε τρεις διαθέσιμες εκδόσεις (Dynamic, Autobiography, First Edition). Για τους κινητήρες βενζίνης η τιμή εκκίνησης είναι οι 126.000€, ενώ για τα Diesel και τα Plug-In Hybrid σύνολα η βάση ορίζεται στις 111.000€.

Δείτε το video...