Renault και Geely πιστεύουν ακόμα στους κινητήρες εσωτερικής καύσης


Renault και Geely συνεργάζονται για τη δημιουργία μίας νέας εταιρείας που θα έχει στόχο την κατασκευή νέων υβριδικών και εξαιρετικά αποδοτικών κινητήρων εσωτερικής καύσης.

  • 13/11/2022

Μπορεί το σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας να απομακρύνεται από τις ΜΕΚ, ασπαζόμενη πλέον τον ηλεκτρισμό, όμως υπάρχει ένα... γαλατικό χωριό.

Renault και Geely, δύο κολοσσοί του αυτοκινήτου, ενώνουν τις δυνάμεις του και ιδρύουν μία νέα εταιρεία, που θα εστιάσει στην εξέλιξη, κατασκευή και προμήθεια υβριδικών κινητήρων και κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως οι δύο εταιρείες σταματούν ή ακυρώνουν τη μετάβασή τους στα EV.

Στην ουσία, τα προϊόντα της νεότευκτης εταιρείας θα αφορούν αγορές στις οποίες η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δεν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ή που δεν υπάρχουν οι υποδομές για τη μαζική χρήση EV.

Και από οικονομικής άποψης, οι ΜΕΚ συνεχίζουν να προσφέρουν μεγάλο περιθώριο κέρδους, μεγαλύτερο από εκείνο που δίνουν τα ηλεκτρικά οχήματα, παρά το γεγονός πως στο μέλλον η διαφορά αυτή θα μειωθεί σημαντικά.

Η νέα εταιρεία θα διαθέτει 17 εγκαταστάσεις για την κατασκευή των κινητήρων, και πέντε κέντρα έρευνας και ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει 19.000 νέες θέσεις εργασίας σε 130 χώρες.

Ο μόνος βραχνάς σε αυτή τη νέα συνεργασία αποτελεί η στάση της Nissan, που είναι μέλος της Συμμαχίας (Alliance), μαζί με τη Renault και τη Mitsubishi. Αν κι οι Ιάπωνες συμφωνούν πως οι ΜΕΚ δεν έχουν (ακόμα) πνεύσει τα λοίσθια, εντούτοις είναι διστακτικοί στο να μοιραστούν την τεχνολογία τους με την Geely.

Πηγή: CNBC