Renault-Nissan συνεργάζονται με την Waymo


Η Waymo θα συνεργαστεί με τις Renault-Nissan για την εξέλιξη συστημάτων αυτόνομης τεχνολογίας οχημάτων που θα μεταφέρουν όχι μόνο επιβάτες αλλά πακέτα και λοιπά αντικείμενα!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/6/2019

Μια ακόμη μεγάλη συμφωνία στην αυτοκινητοβιομηχανία επισφραγίστηκε πρόσφατα με τις δύο πλευρές να εξελίσσουν αυτόνομα οχήματα που κατά κύριο λόγο θα κυκλοφορήσουν στην Γαλλία και στην Ιαπωνία. Η συνεργασία αποτελεί το πρώτο βήμα και τα στελέχη λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε οχήματα θα είναι έτοιμα.

Οι εξελίξεις και οι συνεργασίες ανάμεσα σε παραδοσιακούς κατασκευαστές αυτοκινήτων με μεγάλες εταιρίες στον ηλεκτρονικό τομέα καλπάζουν. Την περασμένη εβδομάδα, η Aurora Innovation υπέγραψε συμφωνία με τη Fiat Chrysler Automobiles, ενώ η Volkswagen σημείωσε "πρόοδο" στις διαπραγματεύσεις με τη Ford με στόχο μια start-up εταιρία, Argo AI, για την από κοινού εξέλιξη αυτόνομων αυτοκινήτων.

Η Waymo, το εμπορικό σήμα για την αγορά αυτοκινήτου της Google με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνιας, διατηρεί ήδη εταιρικές σχέσεις με τη Fiat Chrysler Automobiles, την Jaguar Land Rover, τον όμιλο AutoNation, το δίκτυο Lyft κ.α. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις της Waymo με τις Fiat Chrysler και Jaguar Land Rover, η συνεργασία Renault-Nissan δεν περιλαμβάνει την προμήθεια αυτοκινήτων.

Η συνεργασία με τη Renault και τη Nissan ενισχύει την προσπάθεια της Waymo να διεισδύσει στην αγορά των αυτόνομων οχημάτων και να μπει σε ένα όμιλο που το 2018 πούλησε περισσότερα από 10,7 εκατομμύρια οχήματα. Για πρώτη φορά η τεχνολογία της Waymo περνά πέρα της Βόρειας Αμερικής.

Σε δήλωση του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, Thierry Bollore, ειπε: "Πιστεύουμε ότι αυτή η εταιρική σχέση θα επιταχύνει τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε νέες υπηρεσίες κοινής κινητικότητας και να επωφεληθούμε από τα ecosystems των αυτοκινήτων, τοποθετώντας μας ως πρωτοπόρους στις βασικές στρατηγικές αγορές μας".

Η Renault και η Nissan θα δημιουργήσουν εταιρείες κοινής επιχείρησης στη Γαλλία και την Ιαπωνία, αντίστοιχα, οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στην ανάπτυξη υπηρεσιών κινητικότητας αυτοεξυπηρέτησης. Μαζί με τη Waymo, οι εταιρείες θα διερευνήσουν τις ευκαιρίες της αγοράς σχετιζόμενες με την αυτόνομη τεχνολογία.