RR Merlin V-12: Πωλείται ο κινητήρας που κέρδισε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!


Ο θρυλικός 12κύλινδρος κινητήρας των 27 λίτρων της Rolls Royce, που διαδραμάτισε το δικό του ρόλο στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να γίνει δικός σας.

  • Photos: RM SOTHEBY'S / DIRK DE JAGER
  • 13/6/2021

Αυτός ο μοναδικός V12 κινητήρας των 27 λίτρων της Rolls Royce, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 30’ για να εξοπλίσει τα μαχητικά αεροπλάνα που μετέπειτα έλαβαν μέρος στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μόνο να τον βλέπεις από μακριά είναι σκέτη απόλαυση.

Σύντομα λοιπόν, αυτός ο κινητήρας θα εκτεθεί στον οίκο RM Sotheby’s για να πουληθεί σε κάποιον, ο όποιος είτε θα τον χρησιμοποιήσει ως έκθεμα στο σαλόνι του ενδεχομένως, είτε θα κοιτάξει να τον τοποθετήσει σε κάποιο όχημα, όπως έχουν κάνει άλλοι κατά το παρελθόν.

Ο Jay Leno για παράδειγμα, έχει βασιστεί σε ένα πλαίσιο του 1934 και έχει κατασκευάσει ένα custom με αλουμινένιο αμάξωμα αυτοκίνητο, το οποίο διαθέτει έναν ακριβώς παρόμοιο Merlin.  Ή ο Daniel Werner, ιδιοκτήτης ενός Ford Crown Victoria, που χρησιμοποιεί ένα παρόμοιο κινητήρα που ονομάζεται Meteor και προέρχεται από τανκ.

Βέβαια, κανένα από τα δύο εγχειρήματα που αναφέραμε δεν ήταν φυσικά εύκολη υπόθεση. Να φανταστείτε ο Leno εργαζόταν πάνω στη δική του κατασκευή για 25 χρόνια. Και μιλάμε για έναν κινητήρα αρκετά παλιό που θα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη συντήρησή του, ώστε να είναι λειτουργικός.

Ο οίκος RM Sotheby’s εκτιμά πως ο Merlin θα πουληθεί μεταξύ 22.000 και 33.000 δολάρια. Χώρια η συσκευασία του και τα μεταφορικά του, μια και ο κινητήρας βρίσκεται στο Liechtenstein. Εσείς, εντωμεταξύ σκεφτήκατε πως θα τον εκμεταλλευόσασταν;