Σε αυτή την πόλη μία θέση στάθμευσης κοστίζει μισό εκατομμύριο - Το αυτοκίνητο παρκάρει μόνο του (videos)


Το ρομποτικό σύστημα απευθύνεται σε οδηγούς με... φορτωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι πληρώνουν αδρά για να γλιτώσουν τις μανούβρες που απαιτούνται για να παρκάρουν το όχημά τους. Δείτε πως λειτουργεί.

  • 28/11/2022

Οι τιμές των ακινήτων στην Νέα Υόρκη εδώ και πολλά χρόνια έχουν ξεφύγει και πλέον για να μπορέσει κανείς να... βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του θα πρέπει ο τραπεζικός του λογαριασμός να είναι φορτωμένος.

Αυτό έχει μετατρέψει τους χώρους στάθμευσης σε είδος υπό εξαφάνιση, αφού οι εργολάβοι προτιμούν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις διαθέσιμες επιφάνειες ώστε να βγάλουν το μέγιστο κέρδος.

Συνεπώς τα γκαράζ στριμώχνονται όλο και περισσότερο κάνοντας το παρκάρισμα πραγματικό εφιάλτη για τον οδηγό. Πάνω-κάτω, δηλαδή, ότι συμβαίνει και στα πλοία με τα οποία ταξιδεύουμε στα ελληνικά νησιά κάθε καλοκαίρι...

Αυτή η κατάσταση οδήγησε τη γερμανική εταιρεία Klaus Multiparking να αναπτύξει ένα ρομποτικό σύστημα που παραλαμβάνει το αυτοκίνητο από τον κάτοχο και αναλαμβάνει να το παρκάρει αυτόματα μέσα στα στενά γκαράζ των πολυτελών κατοικιών.

Η λέξη «πολυτελών» δεν είναι τυχαία αφού οι θέσεις στα συγκεκριμένα γκαράζ ρομπο-στάθμευσης κοστίζουν από 300.000 δολάρια και μπορεί να φτάσουν και τα 600.000 δολάρια, σύμφωνα με ρεπορτάζ  που έκανε το αμερικανικό CNBC. Μάλιστα στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί μία μηνιαία χρέωση 150 δολαρίων για τη συντήρηση του συστήματος. 

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι ο εξής: ο οδηγός σταματάει με το αυτοκίνητό του μπροστά από μία πόρτα που μοιάζει με ανσανσέρ. Στη συνέχεια με μία ειδική κάρτα ή μέσω εφαρμογής από το smartphone, ανοίγει την πόρτα και αποκτά πρόσβαση για να μετακινήσει το αυτοκίνητo πάνω στη ράμπα, ενώ ένας ηλεκτρονικός πίνακας του δίνει οδηγίες για την ακριβή θέση που πρέπει να το ακινητοποιήσει.

Αμέσως μετά κάμερες σαρώνουν το αυτοκίνητο ώστε να διαπιστωθεί ότι οι πόρτες είναι κλειστές, ο οδηγός αποχωρεί και το ρομπότ αναλαμβάνει να σταθμεύσει το όχημα στο πρώτο διαθέσιμο «ράφι».

Για να πάρει το αυτοκίνητo πίσω ο οδηγός περνάει ξανά την κάρτα από το μηχάνημα (ή το κάνει μέσω του smartphone) και αυτό φτάνει σε λιγότερο από δύο λεπτά, γυρισμένο κατά 180 μοίρες ώστε να φύγει κατευθείαν χωρίς να χρειαστεί να κάνει οπισθοπορεία.

Με αυτό το σύστημα δεν πάει χαμένο ούτε εκατοστό στους χώρους στάθμευσης ενώ την ίδια στιγμή  οι οδηγοί που έχουν πρόσβαση μπορούν να παρκάρουν τα ογκώδη αυτοκίνητά τους (μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για πλούσιους) χωρίς να ταλαιπωρούνται με αμέτρητες μανούβρες

Klaus Automated Multipark from Toll Brothers on Vimeo.