Σε κάθετη πτώση η χρηματιστηριακή αξία της Nissan


Αυτή την στιγμή η Nissan βρίσκεται στην πέμπτη θέση των ιαπωνικών εταιριών μετά τις Toyota, Honda, Suzuki και Subaru

  • 16/2/2020

Η Νissan βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση σε ότι αφορά την χρηματιστηριακή της αξία, όντας πλέον στην πέμπτη θέση μεταξύ των υπόλοιπων ιαπωνικών εταιριών.

Οι μετοχές της έπεσαν κατά 9,6% σε νέο χαμηλό δεκαετίας μετά την ανακοίνωση από την εταιρία της μείωσης των προσδοκιών για την χρονιά. Η αξία της πλέον είναι στα 19,8 δισ. δολάρια όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Aπό την αρχή της χρονιάς οι μετοχές της Nissan έπεσαν κατά 19%, έχοντας υποχωρήσει άλλο ένα 28% μέσα στο 2019 και 22% μέσα στο 2018. 

Η Nissan η οποία αντιμετωπίζει πτώση των πωλήσεων σε σημαντικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ευρώπη, είχε να αντιμετωπίσει όλο αυτό το διάστημα και το σκάνδαλο με τον Carlos Goshn, και αναγκάστηκε να μειώσει τις προβλέψεις της για κέρδη στα 774 εκατ. δολάρια έναντι αρχικών προβλέψεων στα 1,366 δισ. δολάρια.

Η Renault, η οποία κατέχει ποσοστό 43% στη Nissan και βασίζεται σε μερίσματα από αυτές τις μετοχές, σημείωσε επίσης απώλειες για το 2019, αλλά οι τιμές των μετοχών της παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητες.

Με την περικοπή του μερίσματος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και την επιτάχυνση του προγράμματος για την κατάργηση 12.500 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, η Nissan αποσκοπεί στο να ελευθερώσει κεφάλαια για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες που απαιτούνται για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στους τομείς των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και της αυτόνομης οδήγησης .