Σε χρόνο ρεκόρ η αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην Αλάσκα


Ένα σαββατοκύριακο ήταν αρκετό ώστε οι αρχές της Αλάσκας να αποκαταστήσουν τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε στο οδικό δίκτυο ο πρόσφατος σεισμός ο οποίος έπληξε την αμερικανική πολιτεία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 6/12/2018

Μπορεί στη χώρα μας η ολοκλήρωση ενός μικρού και ασήμαντου οδικού έργου να απαιτεί αρκετές εβδομάδες έως και μήνες, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Το πρόσφατο παράδειγμα της Αλάσκας είναι ενδεικτικό, καθώς παρά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους επτά ρίχτερ στο οδικό δίκτυο της αμερικανικής πολιτείας, χρειάστηκαν μόλις λίγες ημέρες για την πλήρη αποκατάστασή του.

Ειδικότερα, ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του δρόμου στην πόλη Anchorage υποχώρισε εγκλωβίζοντας μάλιστα και ένα αυτοκίνητο. Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου ήταν αν μη τι άλλο εντυπωσιακές, ωστόσο, παρά την έκταση των ζημιών, τρεις ημέρες αποδείχθηκαν αρκετές ώστε ο δρόμος να παραδοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

Μάλιστα, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την περίοδο στην περιοχή έκαναν το έργο των συνεργείων αποκατάστασης ακόμα πιο δύσκολο, μιας και χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν ειδικά χημικά συστατικά ώστε η εφαρμογή της νέας ασφάλτου στο οδόστρωμα να μην επηρεαστεί από τις πολικές θερμοκρασίες.

Πάντως, οι αρχές έχουν ήδη επισημάνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργασίες αποκατάστασης θα συνεχιστούν το προσεχές καλοκαίρι, δηλαδή όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.