SEAT: Μία ορχήστρα εν κινήσει! (video)


Η ισπανική εταιρία μας καλεί να ζήσουμε το αυτοκίνητο μέσα από τις πέντε αισθήσεις...

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 9/5/2016

Τι κάνει έναν ήχο ευχάριστο; «Ο σωστός ήχος δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ δυνατός ούτε να ξεχωρίζει εντελώς ανάμεσα σε άλλους. Και η οξύτητα και το βάθος του δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ υψηλά ούτε πολύ χαμηλά» σύμφωνα με την Núria Pellisé. Η Nuria είναι μηχανικός στο τμήμα ακουστικής της SEAT και 8 ώρες την ημέρα αναλύει τους ήχους που κάνει ένα όχημα ώστε να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση στους επιβάτες.  

Μπορεί να μας φαίνεται ως κάτι δεδομένο ή και απλό, αλλά υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που μελετάνε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια από τους ήχους που παράγει ένα αυτοκίνητο και φτάνουν στα αυτιά ενός οδηγού και των συνεπιβατών του: από τον κινητήρα, τους υαλοκαθαριστήρες, τα και φλας και τις θύρες μεταξύ άλλων. Αυτή η αρκετά ενδιαφέρουσα εργασία γίνεται εκτεταμένα στη SEAT ούτως ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή άνεση των επιβατών και να ενισχυθεί και η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Για παράδειγμα η Núria επισημαίνει ότι ο ήχος που παράγει μία θύρα την ώρα που κλείνει είναι πολύ σημαντικός καθώς αυτός είναι μία από τις πρώτες εντυπώσεις που αποκομίζει ο οδηγός όταν μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την ίδια αυτός ο ήχος πρέπει: «να είναι ένα απαλό κλικ που εμπνέει ποιότητα» και πρέπει να δίνει την εντύπωση «σφιχτής εφαρμογής».

Μπορεί να μοιάζει αρχικά ότι κάθε απόφαση που παίρνεις μέσα στην πραγματικότητα των αισθήσεων είναι υποκειμενική. Από την άλλη όμως όλη η εξέλιξη γίνεται χρησιμοποιώντας ένα «dummy» που διαθέτει δύο μικρόφωνα και έναν ισοσταθμιστή  και προσομοιώνει το ανθρώπινο αυτί μέσω πιστοποιημένων ηχογραφήσεων. Μετά τις ηχογραφήσεις των ήχων, οι ειδικοί αναλύουν τα αποτελέσματα και βλέπουν τις διάφορες προοπτικές μέσω ειδικών «high definition» μηχανημάτων και τελικά επιλέγουν την καλύτερη δυνατή λύση που αποπνέει πρωτίστως την υψηλή ποιότητα.

Στην ερώτηση αν η SEAT διαθέτει κάποιον χαρακτηριστικό ήχο, η Núria μας εξήγησε για παράδειγμα ότι χάρη στη δυναμική προσωπικότητα των μοντέλων «Cupra» το σύστημα της εξαγωγής είναι ειδικά σχεδιασμένο και σε αυτόν τον τομέα ώστε να παράγει έναν σπορτίφ ήχο ο οποίος θα είναι άμεσα αναγνωρίσιμος.

Η δουλειά που κάνουν στην SEAT βελτιώνει την ηχομόνωση και την άνεση κάθε μοντέλου: «Σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, το τελευταίο Leon διαθέτει μία σειρά νέων "ενισχύσεων" που κάνουν τον κινητήρα να μοιάζει ότι είναι ακόμα πιο μακριά από τον οδηγό». Έτσι παράγεται ο ήχος κάθε αυτοκινήτου. Μία πολύ προσεκτικά επιλεγμένη σύνθεση στην οποία τίποτα μα τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη...