Skoda Afriq Concept: Το αγωνιστικό που παράγει πόσιμο νερό! (Video)


Οι σπουδαστές της Επαγγελματικής Σχολής της Skoda Auto δημιούργησαν το πρωτότυπο Afriq, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να συμμετέχει σε χωμάτινους αγώνες αντοχής όπως το Ράλι Ντακάρ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 23/5/2022

Η Skoda δίνει την ευκαιρία σε νέους σπουδαστές της Επαγγελματικής Σχολής της να εφαρμόζουν στην πράξη τις ιδέες τους, οι οποίες κάποιες φορές φτάνουν να εφαρμόζονται και στα μοντέλα παραγωγής της.

Αυτή τη φορά, 25 εκπαιδευόμενοι νέοι και νέες ανέλαβαν να δημιουργήσουν ένα αγωνιστικό όχημα βασιζόμενοι στο Kamiq. Η εργασία τους ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020 αλλά η πανδημία του νέου κορωνοϊού καθυστέρησε τη διαδικασία. Οι σπουδαστές αναγκάστηκαν να συνεργάζονται μεταξύ τους μέσω διαδικτύου εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της. 

Κατά τα διάρκεια των διαδικτυακών συσκέψεων αποφασίστηκε να ασχοληθούν με ένα αγωνιστικό όχημα το οποίο θα βασίζεται στο Kamiq. Ως ονομασία του επιλέχτηκε το Afriq η οποία είναι απολύτως αντιπροσωπευτική τόσο των δυνατοτήτων του οχήματος –για αγώνες αντοχής σε χώμα–, καθώς με την μεθοδολογία ονοματοδοσίας των μοντέλων της Skoda. Τελικά, οι εκ του σύνεγγυς συνεργασία τους πραγματοποιήθηκε σχεδόν με καθυστέρηση ενός έτους, δηλαδή όταν επετράπη η χαλάρωση των μέτρων από τους ειδικούς. 

Καθώς το Kamiq είναι εμπροστοκίνητο, οι φοιτητές έπρεπε να βρουν λύση για να προσαρμόσουν το Afriq στις ανάγκες ενός ανταγωνιστικού οχήματος για ράλι αντοχής. Έτσι, για το πρωτότυπο αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα τετρακίνησης της Octavia αλλά και τον δίλιτρο TSI κινητήρα μέγιστης ισχύος 190 PS που με τον οποίο αυτή διατίθεται.

Αναγκαστικά, έπρεπε να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές τόσο στο πλαίσιο και το πάτωμα του Kamiq-δότη όσο και στο σύστημα εξάτμισης. Επίσης, στο πίσω μέρος ο ημιάκαμπτος άξονας (που υπάρχει στο Kamiq) αντικαταστάθηκε με διάταξη πολλαπλών συνδέσμων (από την Octavia)

Όπως ανακοίνωσε η Skoda, οι φοιτητές χρειάστηκαν τέσσερις μήνες και 2.000 εργατοώρες για να δημιουργήσουν το Afriq. Οι πίσω πλαϊνές πόρτες (στο αμάξωμα του Kamiq) συγκολλήθηκαν στο roll cage για να ενισχυθεί η δυσκαμψία του πλαισίου και το αυτοκίνητο βάφτηκε στα χρώματα της αγωνιστικής Fabia Rally2 evo.

Aπό αυτήν πήραν και τα επιπλέον εμπρός φώτα, τα κλαπέτα του εξαερισμού στη οροφή και την πίσω αεροτομή. Επίσης, από αυτή πήραν και το ταμπλό, ενώ τοποθέτησαν σύγχρονο σύστημα πλοήγησης εμπρός από τον συνοδηγό. Tο βάρος του οχήματος είναι 1.350 kg και διαθέτει τροχούς 15 ιντσών της OZ Racing.

Καθώς, το πρωτότυπο αγωνιστικό προορίζεται για αγώνες αντοχής σε μέρη με μεγάλη θερμοκρασία ή άνυδρα, οι φοιτητές επέλεξαν να συνεργαστούν με την ισραηλινή εταιρεία «Watergen» η οποία έχει δημιουργήσει ένα σύστημα παραγωγής πόσιμου νερού από την υγρασία που υπάρχει στον αέρα.

Το σύστημα τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος του Afriq και παράγει πόσιμο νερό αφού φιλτράρει την υγρασία του αέρα από τη σκόνη και τα μικροσωματίδια και αφού καταστρέψει βακτηρίδια και βλαβερές χημικές ενώσεις με τη χρήση αποστειρωτή υπεριώδους ακτινοβολίας. 

Το Afriq είναι το όγδοο κατά σειρά (ως τώρα) πρωτότυπο που σχεδίασαν, εξέλιξαν και κατασκεύασαν οι φοιτητές της Επαγγελματικής Σχολής της Skoda. Το προηγούμενο ήταν το Slavia, ένα πρωτότυπο που αφορούσε σε μια ανοιχτή εκδοχή της Scala.