Skoda Vision GT: Επιστροφή στο παρελθόν με μία εσάνς από το μέλλον (photos)


Η Skoda αναθεωρεί ένα από τα πιο παλιά της μοντέλα, δίνοντάς του κάτι από το παρόν, συνδυάζοντας την ιστορική ταυτότητα της εταιρείας με το μέλλον της αυτοκίνησης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: SKODA MEDIA
  • 21/9/2022

Το Skoda Vision GT αποτελεί ένα δημιούργημα που κατέφτασε μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, με την τσεχική εταιρεία να τιμά την ιστορικότητα και μοναδικότητα του 1100 OHC του 1957, ενός από τα πιο σπάνια σπορ αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

Μόλις 5 μονάδες του μοντέλου κατασκευάστηκαν, 3 εκ των οποίων ήταν spider, με τις άλλες 2 να είναι coupe. Η Skoda το επαναφέρει στη ζωή, σχεδιάζοντας ένα μοντέλο που βασίζεται στην κάμπριο έκδοση του 1100 OHC, και φέρει στοιχεία εμπνευσμένα από ένα μονοθέσιο της Formula E.

Αποτελεί ένα μονοθέσιο όχημα που είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για την πίστα, δεν έχει οροφή και το αμάξωμά του ακολουθεί τις γραμμές των σύγχρονων αυτοκινήτων αγώνων, ενώ το χρώμα που έχει επιλεγεί είναι φυσικά το κόκκινο, όπως είχε κάνει η Skoda και για τον πρόγονό του.

Διαθέτει ένα τιμόνι που είναι κατασκευασμένο από ανθρακόνημα, το οποίο είναι ίσιο στο πάνω και το κάτω μέρος του, ενώ πηγές αναφέρουν ότι το σύστημα ενημερώσεων εμφανίζει πληροφορίες απευθείας στο visor του κράνους του οδηγού.

Δεν έχει γίνει γνωστή καμία από τις τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς το προσχέδιο της Skoda δεν αποτελεί πραγματικό concept car -τουλάχιστον προς το παρόν-, όμως η ίδια η εταιρεία αναφέρει ότι υποθετικά θα έχει «ενεργό cockpit με μία θέση που φέρει εύκαμπτη ανάρτηση και είναι σχεδιασμένη έτσι, ώστε να αντισταθμίζει τις δυνάμεις G.»

Η Skoda χρειάστηκε 7 χρόνια για να ολοκληρώσει τον επανασχεδιασμό του 1100 OHC Coupe, το οποίο επανακυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2022. Πολλά μέρη του νέου coupe πάρθηκαν από τα δύο αρχικά οχήματα του 1957, με το ανανεωμένο 1100 OHC να πωλείται σε ιδιώτες συλλέκτες. Οι Τσέχοι τώρα, επαναφέρουν και την spider έκδοση του μοντέλου, η οποία είναι έτοιμη να κατασκευαστεί, από το 2022 και έπειτα, αφού υπάρχουν ήδη τα σκίτσα.

Το μουσείο σχεδιασμού στις Βρυξέλλες φιλοξενεί την έκθεση "Design and Transformation", της οποίας είναι μέρος και το Skoda Vision GT, και το κοινό μπορεί να θαυμάσει από κοντά τα σχέδια, με μία επίσκεψη στο μουσείο μέχρι τις 8 Ιανουαρίου του 2023.