Smart: Πειραματικό ηλεκτροκίνητο Fortwo


Το Λονδίνο, θα γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα υποδεχτεί, έστω και σε πειραματικό στάδιο, το ηλεκτρικό Smart Fortwo.
  • 16/7/2007

Το Λονδίνο, θα γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα υποδεχτεί, έστω και σε πειραματικό στάδιο, το ηλεκτρικό Smart Fortwo. Η Smart έχει κατασκευάσει 100 τέτοια δείγματα, τα οποία και θα διαθέσει με τη μορφή οχημάτων στόλου (fleet cars) σε διάφορες εταιρείες που εδρεύουν στην αγγλική πρωτεύουσα.

Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του χρόνου και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη της Smart, το Λονδίνο επελέγη γιατί θεωρείται μία από τις λιγότερο φιλικές προς τα αυτοκίνητα πόλεις του κόσμου.

Παρά την ύπαρξη διοδίων (8 λίρες) για όποιον επιθυμεί να εισέλθει με το αυτοκίνητό του στο κέντρο της πόλης, το Λονδίνο αντιμετωπίζει σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ πολύ υψηλή είναι και η χρέωση στους χώρους στάθμευσης.

Οι εταιρείες που θα δηλώσουν την επιθυμία να νοικιάσουν κάποια από τα ηλεκτρικά Fortwo θα καταβάλλουν στη Smart 400 λίρες τον μήνα ανά αυτοκίνητο, με τα έξοδα συντήρησης να καλύπτονται από την κατασκευάστρια. Η Smart υποστηρίζει πως η συντήρηση του ηλεκτρικού Fortwo κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με της βενζινοκίνητης έκδοσης, αφού τα ηλεκτρικά οχήματα εξαιρούνται των διοδίων και των φόρων παρκαρίσματος σε αρκετές περιοχές του Λονδίνου.

Η συγκεκριμένη έκδοση του Fortwo εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 40 ίππων, έχει τελική ταχύτητα που υπερβαίνει οριακά τα 110 χ.α.ώ. και αυτονομία περί τα 115 χλμ. Η επαναφόρτιση της μπαταρίας γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία και στοιχίζει περίπου 1,20 λίρες. Για μια πλήρη φόρτιση της μπαταρίας χρειάζονται γύρω στις 8 ώρες, ωστόσο ένα 80% της φόρτισης επιτυγχάνεται μέσα σε διάστημα 3,5 ωρών.

Συνολικά πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πείραμα της Smart, η επιτυχία ή όχι του οποίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της συγκεκριμένης έκδοσης του Fortwo.