Σοκαριστικό videο: Δείτε τι γίνεται σε σύγκρουση νταλίκας-αυτοκινήτου


Ένα crash-test της Dekra μας αποκαλύπτει τις απίστευτες δυνάμεις που αναπτύσσονται όταν ένα φορτηγό πέσει πάνω σε ένα επιβατικό αυτοκίνητο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/10/2019

Η σύγκρουση ενός φορτηγό με ένα IX είναι μία δυσάρεστη κατάσταση με συνήθως πολύ άσχημα αποτελέσματα. Κάτι που αποδεικνύεται στην δοκιμή που έγινε από την Dekra όπου μία φορτωμένη νταλίκα πέφτει πάνω σε ένα Skoda Octavia Combi το οποίο είναι σταματημένο πίσω από μία άλλη ακίνητη νταλίκα.

Πρόκειται για ένα τυπικό σενάριο μιας καραμπόλας σε αυτοκινητόδρομο, όπου ο οδηγός ενός φορτηγού δεν έχει την εγρήγορση ή τον απαραίτητο χρόνο για να φρενάρει. Όπως βλέπουμε η δοκιμή γίνεται με μόλις 43 km/h, όμως το αποτέλεσμα είναι σοκαριστικό.

Το Octavia γίνεται κυριολεκτικά σάντουιτς ανάμεσα στα δύο μεγάλα οχήματα και σχεδόν εξαϋλώνεται. Από τα συντρίμμια που βλέπουμε μετά την αποκόλλησή τους είναι μάλλον θέμα τύχης αν έχει επιζήσει κάποιος από τους επιβάτες του ΙΧ. 

Εδώ έρχονται και μπαίνουν όλα τα σύγχρονα αυτόματα συστήματα φρεναρίσματος, αντίστοιχα των επιβατικών, με τα οποία εφοδιάζονται όλα τα σύγχρονα φορτηγά. Και κάπου εδώ θα πρέπει να ανοίξει και ο διάλογος για την κατάσταση του στόλου στην χώρα μας, όπου παλιά φορτηγά, όπως αυτά του video, είναι ο κανόνας.