Σωτήρης Κωβός: «Το design των αυτοκινήτων πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό» (video-photos)


Ο σχεδιασμός των αυτοκινήτων πρέπει να αντανακλά τις αξίες του ανθρώπου, ώστε να μην το νιώθει αποξενωμένο, σύμφωνα με τον car designer, Σωτήρη Κωβό.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 21/10/2022

Ο σχεδιασμός ενός αυτοκινήτου, αλλά και ενός μονοθεσίου, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο από αισθητικής, όσο και από λειτουργικής άποψης.

Καταλληλότερος για να δώσει συμβουλές στους φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστημίων που σχεδιάζουν οι ίδιοι τα μονοθέσια με τα οποία συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Formula Student δεν μπορούσε να είναι άλλος από τον Σωτήρη Κωβό (Kovos Design Studio).

Ο Έλληνας car designer, που έχει σχεδιάσει πολλά αυτοκίνητα που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, με κορυφαίο το πρώτο Toyota Yaris, μοιράστηκε τις γνώσεις του κατά τη διάρκεια της Ημερίδας «Κινητικότητα-Καινοτομία-Ανάπτυξη για ένα Βιώσιμο Μέλλον», που διοργάνωσε την Κυριακή (16/10) το περιοδικό «CAR AND DRIVER», με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Ξεκίνησα με πολύ ρομαντικό τρόπο, όπως ίσως πολλά παιδιά της εποχής, καθώς δεν είχαμε το υπόβαθρο από την οικογένεια και δεν υπήρχε τίποτα στην Ελλάδα. Απλά διαβάζαμε περιοδικά. Για μένα ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Στο Ακρόπολις του 1981, εκεί που περιμέναμε στην Κινέτα τα αυτοκίνητα και ενώ όλοι έρχονταν προσεκτικά στο χωματόδρομο, έρχεται ξαφνικά ο Ari Vatanen με το Escort…», ανέφερε αρχικά για το πώς προέκυψε η αγάπη του για τα αυτοκίνητα.

Και πρόσθεσε: «Σχεδίασα το πρώτο Toyota Yaris, που έκανε μεγάλη επιτυχία, τη 2η γενιά Yaris, 2 γενιές Avensis, ένα Toyota Prius. Πήρα μέρος σε πολλά project, που δεν ήμουν όμως μόνος μου στη σχεδίαση, στο Lexus Coupe, στη GS, τη μεσαία λιμουζίνα». 

Το «μυστικό» της επιτυχίας; «Ο σχεδιαστής πρέπει να είναι καινοτόμος. Χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά. H γέννηση καινοτόμας ιδέας είναι πάρα πολύ επίπονη διαδικασία, θέλει πολύ χρόνο και να έχεις εμβαθύνει στο αντικείμενο, να το έχεις μελετήσει, να το κάνεις κομματάκια και να δεις πού μπορεί να έρθει η  βελτίωση.

Χρειάζεται αγάπη για το αντικείμενο, αλλιώς δεν γίνεται. Για να αφιερώσεις πολλές ώρες από τη δουλειά και τη ζωή σου, πρέπει να το αγαπάς. Αλλά μετά, πρέπει να ζοριστείς πάρα πολύ, να στύψεις το μυαλό σου για να βγάλεις ιδέες καινοτόμες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε αναγνώριση ή καλύτερο μισθό, αν δεν έχουμε ιδέες που δεν είναι καινοτόμες.

Για παράδειγμα, για το Yaris, αν σκεφτούμε πώς ήταν τα αυτοκίνητα τότε, πριν από 25 χρόνια, ας πάρουμε το Starlet της Toyota με μεγάλο καπό, ή το FIAT Punto... και έρχεται η Toyota με το Yaris με πάρα πολύ μικρό μήκος, μόλις 3,70 m. και παρόλα αυτά άνετους χώρους για 4 ή και 5 άτομα και ελαστικότητα για το πώς χρησιμοποιούνται οι χώροι. Όλο αυτό ήρθε από πάρα πάρα πολλή δουλειά».

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δεν επηρεάζει το design, σύμφωνα με τον κ. Κωβό. «Η ηλεκτροκίνηση είναι εκεί που θα πάμε. Είτε με αργά, είτε με γρηγορότερα βήματα. Για το design, η ηλεκτροκίνηση δεν έχει καμία σχέση με το design. Το design, είτε είναι ηλεκτρικό το αυτοκίνητο είτε είναι με ΚΕΚ, είναι από μόνο του ξεχωριστό. Το λέω γιατί όλοι περίμεναν ότι στα πρώτα ηλεκτρικά θα απελευθερώνονταν ο εσωτερικός χώρος και ότι θα είχαν όλοι τεράστιους χώρους. Δεν είναι έτσι, όμως. Αν δούμε έχει απελευθερώσει εσωτερικά το πάτωμα και θα κάνει μεγάλη διαφορά, γατί δεν έχουμε τον κινητήρα να μεταδώσει την κίνηση».

Όσο για τις αρχές σχεδίασης ενός αυτοκινήτου, ήταν ξεκάθαρος: «Το design πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό. Να αναλύσουμε και να καταλάβουμε ποιες είναι οι εικόνες του ανθρώπου στις οποίες δίνει θετικό πρόσημο. Όσο μεγαλώνουμε, δίνουμε πρόσημο σε εικόνες και αξίες και αυτές τις αξίες πρέπει να τις έχουμε σαν καθρέφτη για το σχέδιο. Όταν ο άνθρωπος τις αναγνωρίσει στο σχέδιο, θα το κάνει το όχημα δικό του. Αλλιώς θα είναι αποξενωμένο. Η αξία της ισορροπίας, της δυναμικότητας, του να είσαι ενεργός. Όταν βλέπουμε ένα δυναμικό αυτοκίνητο, του δίνουμε θετικό πρόσημο. Αν βλέπουμε ένα επιθετικό, του δίνουμε αρνητικό πρόσημο.

Τα αυτοκίνητα πρέπει να έχουν πάντα τον άνθρωπο στο κέντρο. Το κοινό πρέπει να επιβάλλει την άποψη του σε μας και όχι εμείς οι σχεδιαστές στους άλλους. Δεν πρέπει να υπάρχει εγωισμός από το σχεδιαστή για να επιβάλλει πράγματα στους καταναλωτές, αλλά πρέπει να δίνει προϊόντα που ταιριάζουν με τις αξίες των καταναλωτών».

Ερωτώμενος για το αν η τεχνολογία είναι αρωγός ή καπελώνει τον σχεδιαστή, επεσήμανε: «Η τεχνολογία, βάσει των προγραμμάτων που χρησιμοποιούμε, είναι 100% αρωγός. Δεν επιβάλει καμία κατεύθυνση και κανέναν περιορισμό. Και τα εργαλεία χρησιμοποιούνται από τον εγκέφαλό μας. Το σχέδιο το χρησιμοποιούμε για επικοινωνία με τον άλλον, για να δείξουμε τι έχουμε στο μυαλό μας. Το σχέδιο πρέπει να το κρίνουν και άλλοι άνθρωποι, πχ οι ανώτεροι στο σχεδιαστικό τμήμα ή το Δ.Σ. της εταιρίας».

Η συμβουλή στους φοιτητές δεν μπορούσε να είναι διαφορετική: «Να κάνετε καινοτόμα πράγματα, το κάτι παραπάνω, να μην είστε ικανοποιημένοι με τίποτα».

Δείτε αναλυτικά όσα επεσήμανε στην Ημερίδα του «CAR AND DRIVER», από το σημείο 6:57:22 του video.