SSC Tuatara: Δείτε το «κτήνος» των 1.750 PS να «κατεβάζει» 474 km/h


Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την... πληγωμένη της φήμη, η SSC Tuatara μπήκε σε έναν αεροδριάδρομο της NASA και «απογειώθηκε».

  • 26/5/2022

Όταν το 2019 η SSC North America παρουσίαζε την Tuatara, τα σαγόνια… κρέμασαν με τα εξωφρενικά νούμερα που παρουσίαζε ο κατασκευαστής και όλοι περίμεναν να δουν το hypercar να τα κάνει «πράξη». Θυμίζουμε πως οι αρχικές αναφορές μιλούσαν για τελική ταχύτητα άνω των 530 km/h, ωστόσο σύντομα η εταιρεία αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως η παραπάνω επίδοση δεν ήρθε ποτέ.

Τα αρνητικά σχόλια άρχισαν να εμφανίζονται με καταιγιστικό ρυθμό αφού -ορθώς- κανείς δεν κατάλαβε για ποιο λόγο ανακοινώθηκε μια επίδοση η οποία δεν είχε πρώτα επιβεβαιωθεί.

Σε μια προσπάθεια να... μπαλώσει την πληγωμένη φήμη της η SSC Tautara μπήκε τις προηγούμενες ημέρες στο αεροδιάδρομο της NASA στη Florida, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο (4.6 km) και  ανέπτυξε ταχύτητα 474.75 km/h.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της SSC North America, το hypercar θα μπορούσε να αναπτύξει ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα ωστόσο για να το πετύχει χρειαζόταν επιπλέον χώρος, τον οποίο όμως δεν είχε.

Η έκβαση της προσπάθειας ήταν σημαντική για τον κατασκευαστή και για αυτό, προκειμένου να προλάβει τις κακές γλώσσες, κάλεσε για να επιβεβαιώσει την επίδοση ανθρώπους από τη βρετανική Racelogic που κατασκευάζει συσκευές χρονομέτρησης και καταγραφής επιδόσεων.

Θυμίζουμε ότι η Tuatara έχει δανειστεί το όνομά της από ένα ερπετό που μοιάζει με σαύρα και ζει στη Νέα Ζηλανδία. Ο σχεδιασμός του hypercar προήλθε από τον Αμερικανό Jason Castriota που έχει περάσει και από τον οίκο Pininfarina

Στο εσωτερικό βρίσκεται ένας biturbo V8 των 5.9 λίτρων που αποδίδει 1.750 PS με καύσιμο Ε85 και 1.350 PS με βενζίνη 91 οκτανίων ενώ η δύναμη μεταδίδεται στους πίσω τροχούς. H εταιρεία ανακοίνωσε πως το όχημα που πραγματοποίησε το ρεκόρ των 474.75 km/h δεν ήταν σεταρισμένο στο μάξιμουμ της ιπποδύναμης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα να έρθει μια ακόμα υψηλότερη επίδοση.

Εξαρχής στόχος της Tuatara ήταν το ρεκόρ της υψηλότερης ταχύτητας αυτοκινήτου παραγωγής το οποίο κατέχει η Bugatti Chiron όταν το 2019 έσπασε το φράγμα των 300 μιλίων ανά ώρα (480 km/h) αγγίζοντας στην έκδοση Super Sport 300 τα 490.484 km/h

Δείτε την προσπάθεια της SSC Tuatura στο video…