ΣτΕ: Το Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει οριστικά σε Mercedes και BMW πρόστιμα ύψους 133,2 εκατ. ευρώ!


Δεν παραβίασαν κανέναν κανόνα σχετικά με την ελληνική φορολογική νομοθεσία οι εισαγωγικές εταιρείες των εταιρειών Mercedes-Benz και BMW.

  • 3/9/2020

Tέλος σε ένα σίριαλ που συγκλόνισε την αγορά αυτοκινήτου, κυρίως με τις πολιτικές προεκτάσεις που έλαβε και την προσπάθεια αποκόμισης κομματικών οφελών, έβαλε το ΣτΕ  με γνωμοδότησή του, σχετικά με την ακύρωση του προστίμου των 133,2 εκατ. ευρώ σε Mercedes και BMW για φοροδιαφυγή.

Θυμίζουμε πώς οι τελωνειακές αρχές είχαν επιβάλλει το συγκεκριμένο πρόστιμο θεωρώντας πως οι δύο εταιρίες χρησιμοποιούσαν παράνομες μεθόδους για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην εισαγωγή αυτοκινήτων στην Ελλάδα για τα έτη 2011-2013.

Mercedes και BMW κατέβαλαν το πρόστιμο των 133,2 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2017, ωστόσο τα στελέχη τους προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς των τελωνειακών αρχών, ζητώντας την ακύρωση των πράξεων επιβολής φόρων και προστίμων.

Έπειτα από μια μακριά διαδικασία, το ΣτΕ δικαιώνει τις εταιρείες, υποχρεώνοντας το Δημόσιο να επιστρέψει το συγκεκριμένο ποσό, κρίνοντας πώς δεν υπάρχει κανένα αδίκημα.