Στενότερη συνεργασία Toyota και BMW


Όπως έγινε γνωστό, Toyota και BMW θα αναζητήσουν τρόπο να συνεργαστούν περισσότερο για την από κοινού δημιουργία νέων μοντέλων και να επεκτείνουν τη δράση τους και πέραν του 2025.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 15/11/2020

Όταν τα στελέχη της BMW και της Toyota αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες για τη δημιουργία ενός νέου σπορ μοντέλου, το οποίο να διατίθεται με το εμπορικό σήμα καθεμιάς από αυτές, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα. Βεβαίως, αναπτύχθηκε προσμονή για να δούμε εάν αυτή η διαδικασία θα είχε συνέχεια ή θα σταματούσε σε αυτή την αρχική προσπάθεια. 

Ως γνωστόν, η καινούργια Toyota Supra και η νέα BMW Z4 ήταν τα δύο οχήματα που προέκυψαν από τη συνεργασία τους και όλα έδειχναν ότι ίσως να συνεχιζόταν περαιτέρω. Αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τον κ. Oliver Zipse, τον Διευθύνων Σύμβουλο της βαυαρικής εταιρείας. Σε δήλωσή του στον γερμανικό Τύπο ανέφερε σχετικά: «Στις επόμενες δεκαετίες, καλό θα είναι να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας».

Από τα δεδομένα προκύπτει ότι η από κοινού δράση των δύο εταιρειών θα συνεχιστεί και πέραν του 2025. Θυμίζουμε ότι η αρχή έγινε το 2013, όταν είχε ανακοινωθεί ότι θα εργαστούν μαζί για τη δημιουργία ενός νέου σπορ μοντέλου. Έκτοτε, δεν υπήρχε κάποια άλλη πληροφόρηση, όμως και οι δύο δούλευαν με μυστικότητα για τη δημιουργία του. Το 2017 δημοσιευτήκαν τα πρώτα στοιχεία για αυτό και προέκυψαν οι καινούργιες Supra και Ζ4, αντίστοιχα. 

Η δήλωση του κ. Zipse επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί ανέμεναν, καθώς φαινόταν να έχουν συνυπάρξει αποτελεσματικά οι δύο εταιρείες. Η συνεργασία τους θα επεκταθεί στη δημιουργία και αμιγώς ηλεκτροκίνητων νέων μοντέλων, είτε μόνο με μπαταρίες είτε με τη χρήση ενεργειακών κυψελών. Μάλιστα, τα τελευταία πρόκειται να αναπτυχθούν σημαντικά τα προσεχή χρόνια, καθώς μεταβάλλονται σταδιακά οι συνθήκες για την ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης υδρογόνου για την κίνηση οχημάτων και δημιουργίας σταθμών ανεφοδιασμού αυτών. Άλλωστε, η Toyota είναι πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα, με το Mirai, ενώ και η BMW έχει εξελίξει τη δική της τεχνολογία και αντίστοιχα μοντέλα της.