Στην κορυφή η Porsche – Ξεπέρασε σε αξία Volkswagen και Mercedes


Την ίδια στιγμή είναι η 5η σε αξία εισηγμένη εταιρεία στη Γερμανία μετά τις Linde, SAP, Deutsche Telekom, Siemens και 25η στην Ευρώπη, έχοντας ξεπεράσει εταιρείες κολοσσούς όπως η Glencore.

  • 7/10/2022

Στην κορυφή του πίνακα με την χρηματιστηριακή αξία των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών ανήλθε η Porsche ξεπερνώντας την Πέμπτη τον πρώην μητρικό όμιλο τής Volkswagen. Αρχικά οι μετοχές τις Porsche έδειξαν ότι δέχονταν πιέσεις με την πτώση της τιμής κάτω από το όριο διαπραγμάτευσης των 81€, στη συνέχεια όμως επανήλθαν και έφτασαν στα 93€ διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή της αποτίμηση κοντά στα 85 δις ευρώ.

Εν συνεχεία η τιμής της μετοχής έπεσε ξανά κοντά στα 91€, ωστόσο, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο και η αποτίμηση διαμορφώθηκε στα 84 δις ευρώ που είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σχέση με τον όμιλο VW των 77,7 δις ευρώ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Mercedes-Benz με αποτίμηση 57,2 δις ευρώ και ακολουθεί η BMW με 47,5 δις ευρώ και η Stellantis με 39,7 δις ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή της μετοχής της Porsche δημιούργησε δυναμική με την υποστήριξη των επενδυτικών τραπεζών που συμμετείχαν στη διάθεσή της και είχαν αγοράσει 3,8 εκατ. μετοχές έναντι 312,8 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της επιλογής greenshoe, μιας “τακτικής” που βοηθάει μια εταιρεία να γίνει δημόσια με στόχο την σταθεροποίηση της τιμής της.

Πλέον, η Porsche είναι η πέμπτη σε αξία εισηγμένη εταιρεία στη Γερμανία μετά τις Linde, SAP, Deutsche Telekom, Siemens και 25η στην Ευρώπη έχοντας ξεπεράσεις εταιρείες κολοσσούς όπως η Glencore που δραστηριοποιείται στο πεδίο των ορυχείων και των φυσικών πόρων.

Πηγή: autonews.com