Η Κρήτη έχει έναν από τους πιο «τρομακτικούς» δρόμους στον κόσμο (video)


Η θέα που προσφέρει στο Λιβυκό Πέλαγος είναι μαγευτική, αλλά αν δεν το… έχετε με τις «φουρκέτες» και τους γκρεμούς καλύτερα να μην τον διασχίσετε.

  • 16/6/2023

Η Κρήτη είναι ξακουστή για πολλά πράγματα: την πλούσια ιστορία της, τα μαγευτικά τοπία, τις μοναδικές παραλίες, την απίστευτη κουζίνα, τη ξεχωριστή φιλοξενία και πολλά ακόμη που εκτιμούν οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο.

Πλέον, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει και έναν από τους τρομακτικούς δρόμους στον κόσμο. Και δεν το λέμε εμείς αλλά η σελίδα dangerousroads.org που ασχολείται με... ξεχωριστά οδικά δίκτυα σε όλο τον πλανήτη.

Σε μια από τις λίστες που έχει παρουσιάσει είναι και αυτή με τους δρόμους που έχουν τις περισσότερες φουρκέτες και παραδοσιακά αποτελούν «παράδεισο» για τους petrolheads, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να μετατραπούν σε «εφιάλτη» για έναν άπειρο οδηγό, ειδικά αν έχει υψοφοβία.

Σε αυτή τη λίστα έχει συμπεριληφθεί και το ελληνικό νησί και συγκεκριμένα ο επαρχιακός δρόμος που ενώνει τα χωριά Καλλικράτη και Καψόδασος και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Λευκών Ορέων, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Ο δρόμος ξεκινάει από το επίπεδο της θάλασσας, στο Καψοδάσος, και ανεβαίνει απότομα (η μέγιστη κλίση είναι 28%) μέσω των 27 φουρκετών στα 625 m. υψόμετρο για να φτάσει στον Καλλικράτη. Το μήκος του είναι 10.6 km και το στενό οδόστρωμα φέρνει το όχημα σε… στενή επαφή με τη θέα του γκρεμού.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τρομακτική από την απουσία προστατευτικής μπάρας ενώ τον χειμώνα το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει αφού μεγάλο μέρος της διαδρομής καλύπτεται από χιόνι.

Δείτε το video…

Πηγή: dangerousroads.org, YouTube/ CreteMedia