Στην πίστα με τη Lotus Emira V6 First Edition (Video)


H νέα Lotus Emira εντυπωσιάζει με το στυλ της αλλά και με τα δυναμικά χαρακτηριστικά της, διατηρώντας το πνεύμα τού Colin Chapman, του ιδρυτή της βρετανικής εταιρείας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 18/12/2021

Η Lotus Emira είναι το καινούργιο sports car της εταιρείας και το τελευταίο που θα έχει θερμικό κινητήρα, όπως έχει γίνει γνωστό. Η θρυλική βρετανική εταιρεία θα στραφεί στην ηλεκτροκίνηση, αλλά θα διατηρήσει τον χαρακτήρα των μοντέλων της. 

Οι πωλήσεις τής Emira θα ξεκινήσουν εντός της επόμενης χρονιάς και η Lotus δημιούργησε ένα βίντεο όπου το αυτοκίνητο δείχνει τι μπορεί να κάνει, στην πίστα Hethel, δηλαδή εκεί που έχει την έδρα της η εταιρεία και στην οποία εξελίσσει τα νέα μοντέλα της.

Πίσω από το τιμόνι τής Emira V6 First Edition βρέθηκε ο κ. Gavan Kershaw, ο οποίος κατέχει τη θέση του Διευθυντή (δυναμικών) Χαρακτηριστικών και Ακεραιότητας Προϊόντος, θα λέγαμε σε ελεύθερη απόδοση (Attributes and Product Integrity Director).

Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να τον δούμε να οδηγεί με δυναμικό τρόπο το νέο μοντέλο στην πίστα και να εξηγεί τις διαφορές μεταξύ των τεσσάρων προγραμμάτων λειτουργίας του συστήματος παραμετροποίησης που διαθέτει το όχημα.

Συγκεκριμένα, τον ακούμε να μας λέει για την οδική συμπεριφορά τής Emira στη διαμόρφωση «Tour» (όπου τα συστήματα ελέγχου της πρόσφυσης και της ευστάθειας είναι πλήρως ενεργοποιημένα), στη «Sport» (όπου απενεργοποιούνται μερικώς, επιτρέποντας αμεσότερη απόκριση στο πάτημα του δεξιού πεντάλ και την υπερστροφή του οχήματος), στη «Race» (τα δυναμικά χαρακτηριστικά γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα) και στη «Fully Off» (όπου η πορεία του οχήματος εξαρτάται αποκλειστικά από τις ικανότητες του οδηγού).

Η Lotus Emira V6 First Edition διαθέτει τον εξακύλινδρο κινητήρα σε διάταξη V6 τής Toyota o οποίος έχει την κωδική ονομασία «2GR-FE». Η χωρητικότητά του είναι 3.456 cc και οι Βρετανοί ενσωμάτωσαν σε αυτόν μηχανικό υπερσυμπιεστή τής «Edelbrock» («Edelbrock 1740»). Έτσι, η μέγιστη ισχύς του είναι 405 PS και η μέγιστη ροπή του φτάνει τα 420 Nm στην έκδοση με το χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων και στα 430 Nm σε αυτή με το αυτόματο κιβώτιο.

Η Lotus ανακοινώνει ότι νέο μοντέλο, με το χειροκίνητο κιβώτιο, επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε 4,3 sec και η τελική ταχύτητά του φτάνει τα 290 km/h. Αναφορικά με τις διαστάσεις τής Emira, το μήκος της είναι 4.412 mm, το πλάτος της 1.895 mm, το ύψος της 1.225 mm, ενώ το μεταξόνιό της φτάνει τα 2.575 mm.