Συγκριτική δοκιμή στο χιόνι: Αυτό είναι το κορυφαίο All Season ελαστικό


Ο καιρός έχει γυρίσματα γι’ αυτό και εμείς δεν θα μπορούσαμε να γυρίσουμε την πλάτη σε μια συγκριτική δοκιμή επτά All Season ελαστικών που κλήθηκαν να αποδείξουν την αξία τους στο φυσικό τους στοιχείο.

  • Κείμενο: Γιάννης Αδάναλης
  • 27/2/2021

Η πρόσφατη κακοκαιρία που χτύπησε ακόμα και τις νοτιότερες περιοχές της χώρας έφερε για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο της επικαιρότητας τη συζήτηση για το αν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση είτε χειμερινών ελαστικών είτε εκείνων που φέρουν τα διακριτικά All Season.

Η αλήθεια είναι ότι τα ελαστικά που προορίζονται για χαμηλές θερμοκρασίες και για επιφάνειες καλυμμένες με χιόνι και πάγο είναι η ενδεδειγμένη λύση σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ωστόσο, η σπανιότητα με την οποία παρατηρούνται τέτοιους είδους φαινόμενα στη μεγαλύτερο μέρος της χώρας η υποχρεωτικότητα στη χρήση χειμερινών ή All Season ελαστικών φαντάζει άτοπη.

Ακόμα και έτσι πάντως, αξίζει να γνωρίζουμε ποιο είναι εκείνο το ελαστικό μεικτής χρήσης που τα καταφέρνει καλύτερα στο χιόνι, επιλέγοντας μάλιστα από την κατηγορία των υψηλών επιδόσεων ελαστικών.

Η συγκριτική δοκιμή διεξήχθη με τη συμμετοχή επτά διαφορετικών ελαστικών, επτά διαφορετικών κατασκευαστών, ξεκινώντας από τα άσημα Fuzion έως τις premium επιλογές της Bridgestone, της Continental και της Michelin.

H πρώτη δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκαν ήταν ένας χρονομετρημένος γύρος σε μια πίστα καλυμμένη με χιόνι, με τα κριτήρια της επιλογής/κατάταξης να είναι αντικειμενικά (όπως ο χρόνος ενός ολοκληρωμένου γύρου) και υποκειμενικά.

Το χρονόμετρα βέβαια δεν ήταν ο μόνος κριτής για τα επτά All Season ελαστικά. Ακολούθησε η δοκιμασία του φρεναρίσματος και της επιτάχυνσης, στις οποίες ο νικητής ήταν ο ίδιος. Το ίδιο ελαστικό που ήταν ταχύτερο στην πίστα, σημείωσε τη μικρότερη απόσταση ακινητοποίησης και τον καλύτερο χρόνο στη διαδικασία της επιτάχυνσης από στάση.

Σε αντίθεση με άλλες συγκριτικές δοκιμές ελαστικών, η συγκεκριμένη ανέδειξε έναν ξεκάθαρο νικητή. Δες θα σας τον αποκαλύψουμε, ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχθηκε πως ό,τι πληρώνει κανείς παίρνει.