Συλλεκτικό και πανάκριβο Audi TT RS για τη συμπλήρωση 40 χρόνων quattro


Με τη συμπλήρωση 40 ετών από το εικονικό μοντέλο quattro, η Audi επιλέγει σαν φόρο τιμής να δημιουργήσει μία ειδική έκδοση του TT RS, σε περιορισμένο αριθμό 40 αντιτύπων.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 15/10/2020

Αναπαράγοντας τα λεγόμενα του Julius Seebach, γενικού διευθυντή της Audi Sport GmbH, «Για 40 χρόνια, το quattro ήταν ένας από τους βασικούς τεχνολογικούς πυλώνες της μάρκας με τους τέσσερις δακτυλίους. Τα μοντέλα μας RS μεταφέρουν πάντα τη δύναμή τους στο δρόμο μέσω και των τεσσάρων τροχών, ως στάνταρ. Με την ειδική έκδοση του TT RS να περιορίζεται σε 40 μονάδες, σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε στους φίλους της φίρμας μας στη Γερμανία ένα πραγματικά ξεχωριστό δώρο για την επέτειο».

Πράγματι, η Audi δημιούργησε μία ειδική έκδοση του TT RS 40 years of quattro, η οποία είναι βαμμένη στα ιστορικά χρώματα του quattro, Alpine white. Μάλιστα φέρει και τα σχετικά αυτοκόλλητα στο αμάξωμα, ώστε να θυμίζει το Audi Sport quattro S1 με το οποίο ο Walter Röhrl πήρε τη νίκη στο Pikes Peak του 1987. Μερικές ακόμη έξτρα λεπτομέρειες και αεροδυναμικά βοηθήματα συμπληρώνουν την εικόνα της -περιορισμένης παραγωγής- πρότασης.

Ειδικά για την περίσταση, οι υπεύθυνοι της φίρμας ανέβασαν τον κόφτη από τα 250 στα 280 km/h, διατηρώντας παράλληλα την εξαιρετική επιτάχυνση 0-100 στα 3,7 sec. Οι τροχοί που πρόσθεσαν είναι 20 ιντσών, αποκαλύπτοντας στο εσωτερικό τους τις κόκκινες δαγκάνες των φρένων με τα λογότυπα RS. Αντίστοιχα αρκετή δουλειά έγινε αεροδυναμικά, ώστε να βελτιστοποιηθεί η συμπεριφορά του αυτοκινήτου στις υψηλές ταχύτητες.

Πιο εντυπωσιακό, δε, είναι το εσωτερικό. Ξεκινώντας από τον επιλογέα, είναι αριθμημένος με βάση τον αριθμό σειράς του αυτοκινήτου. Τα μπροστινά καθίσματα είναι επενδεδυμένα με δέρμα nappa και alcantara, ενώ φέρουν ραφτό το «40 Jahre quattro». Όσοι τώρα επιθυμούν, μπορούν να απομακρύνουν τις δύο πίσω θέσεις, τοποθετώντας αντ’ αυτών μία δομική ενίσχυση από ανθρακονήματα. Η τελευταία όχι μόνο βελτιώνει τη στρεπτική ακαμψία του αυτοκινήτου αλλά μειώνει και κατά 16 κιλά το συνολικό του βάρος.

Συνολικά, θα λέγαμε ότι το TT RS 40 years of quattro είναι μία ειδική έκδοση που πολλοί θα ήθελαν να βάλουν στο χέρι. Βέβαια, με μία τιμή 114.040 ευρώ -σχεδόν διπλάσια από αυτή των απλών TT RS- οι περισσότεροι θα το ξανασκεφτούν. Πόσο μάλλον όταν στη Γερμανία, με 2.000 ευρώ επιπλέον μπορούν να στραφούν στο RS6 Avant