Συμφωνία Ford και VW για ηλεκτροκίνηση


Όπως ανακοινώθηκε, Ford και Volkswagen συμφώνησαν να μοιραστούν τεχνογνωσία και πλατφόρμα για τη δημιουργία νέων ηλεκτροκίνητων μοντέλων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 8/7/2019

Οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της Ford και της Volkswagen για τη συνεργασία των δύο εταιρειών, αναφορικά με την από κοινού δημιουργία νέων ηλεκτροκίνητων μοντέλων, κατέληξαν θετικά. Όπως έγινε γνωστό, η γερμανική εταιρεία θα προμηθεύει τη Ford με την πλατφόρμα MEB που έχει δημιουργήσει, ενώ η «Μπλε Οβάλ» θα παρέχει τεχνολογία και συστήματα που αφορούν στην «αυτόνομη οδήγηση». 

Όπως είναι γνωστό, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες συνεργάζονται ήδη για τη δημιουργία επαγγελματικών οχημάτων. Πλέον, η σύμπραξή τους επεκτείνεται και στα επιβατικά. Ήδη, από τις αρχές του 2019 ο κ. Jim Hackett, Διευθύνων Σύμβουλος της Ford, είχε δηλώσει ότι ο διαμοιρασμός τεχνολογίας και τεχνογνωσίας μεταξύ εταιρειών για την κατασκευή ηλεκτροκίνητων μοντέλων -καθώς και οχημάτων «αυτόνομης οδήγησης»- είναι μια ελκυστική ιδέα, λόγω του μεγάλου κόστους που απαιτείται για την εξέλιξή τους. Πρόσφατα, η Ford ανακοίνωσε ότι εξελίσσει ηλεκτροκίνητα μοντέλα που θα ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες, χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες αναφορικά με την πλατφόρμα που χρησιμοποιεί. 

Από την Volkswagen, δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση, προς το παρόν. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με κάποια εταιρεία για να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 πωλήσεων ηλεκτροκίνητων μοντέλων που θα βασίζονται στην πλατφόρμα MEB ως το 2020. Επίσης, οι Γερμανοί επιθυμούν να έχουν την τεχνογνωσία για την «αυτόνομη οδήγηση» που έχει αναπτύξει ήδη η εταιρεία «Argo AI», η οποία στηρίζεται από τη Ford.