Συμφώνησαν συνεργασία Daimler και BMW


Τα στελέχη της Mercedes-Benz και BMW υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 5/7/2019

Ο αρχικός στόχος της BMW και της Mercedes-Benz είναι να διατεθούν στην αγορά αυτοκίνητά τους τα οποία θα έχουν σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, έως το 2024. Στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο γερμανικές εταιρείες προβλέπεται ότι καθεμία από αυτές θα εξελίσσει τα δικά της συστήματα τα οποία θα αξιολογούνται και, τελικά, τα καλύτερα θα ενοποιούνται και θα ενσωματώνονται στα νέα μοντέλα τους. Στο κείμενο που υπεγράφη, προβλέπεται ότι στην εξέλιξη των συστημάτων θα συμμετέχουν περισσότεροι από 1.200 εξειδικευμένοι επιστήμονες στο Sindelfingen (Στουτγάρδη, Mercedes-Benz) και το Unterschleissheim (Μόναχο, BMW). Μάλιστα, αυτοί δεν θα λειτουργούν μόνο αυτόνομα μεταξύ της αλλά θα υπάρξουν και σε κοινές ομάδες. 

Οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν συστήματα τα οποία θα συμβάλλουν περισσότερο στην ασφάλεια επιβατών και πεζών, θα υποβοηθούν σημαντικά τον οδηγό στο έργο του, θα προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια και αξιοπιστία κατά την αυτόνομη κίνηση σε αυτοκινητόδρομο, καθώς και στην αυτόματη στάθμευση. Ωστόσο, η μακροχρόνια συνεργασία τους δεν θα περιοριστεί μόνο σε αυτό. Στη συμφωνία προβλέπεται να συνδυάσουν την τεχνογνωσία τους για την ανάπτυξη τεχνολογίας και συστημάτων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των οδηγών και την επικοινωνία των αυτοκινήτων μεταξύ τους εντός πόλης.  

Η Daimler AG εξελίσσει ήδη συστήματα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 και 4 και εντός του 2019 θα παρουσιάσει στη Silicon Valey το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμά της για όχημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 και 5, το οποίο αναπτύσσει σε συνεργασία με την Bosch.

Στον Όμιλο BMW, οι προσπάθειες για τη δημιουργία συστημάτων αυτόνομης οδήγησης ξεκίνησαν από το 2006 και από το 2017 όλες οι νέες τεχνολογίες δοκιμάζονται στις εγκαταστάσεις «Autonomous Driving Campus» που έχει η εταιρεία στο Unterschleissheim. Ό,τι έχει δημιουργήσει ως τώρα, έχει ενσωματωθεί στο πρωτότυπο iNEXT.