Συνεργασία Ford-General Motors


Οι δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, η General Motors και η Ford κοινοποίησαν ότι θα συνεργαστούν για την κατασκευή 6-τάχυτου αυτόματου κιβωτίου. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει και την εξέλιξη συστημάτων μετάδοσης κίνησης προς όφελος του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.
  • 14/10/2002
&00 Οι δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, η General Motors και η Ford κοινοποίησαν ότι θα συνεργαστούν για την κατασκευή 6-τάχυτου αυτόματου κιβωτίου. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει και την εξέλιξη συστημάτων μετάδοσης κίνησης προς όφελος του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες θα κατασκευάσουν από κοινού αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων το οποίο θα μεταδίδει την κίνηση στους εμπρός τροχούς με βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου σε σχέση με τα σημερινά κιβώτια.
Η GM και η Ford υπέγραψαν μία αρχική συμφωνία η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο χειμώνα. Το νέο κιβώτιο υπολογίζεται να προσφέρει 4-8% βελτιωμένη κατανάλωση σε σχέση με τα κιβώτια τεσσάρων σχέσεων που διατίθενται σήμερα στα εμπροσθιοκίνητα αυτοκίνητα.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας

Το προσύμφωνο συνεργασίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα αναφέρει ότι οι δύο εταιρείες:

1.Θα υιοθετήσουν ένα κοινό πρόγραμμα σχεδίασης, κατασκευής και δοκιμής του νέου κιβωτίου
2.Θα συνεργαστούν με τους προμηθευτές για τη δημιουργία και αγορά των εξαρτημάτων
3.Θα συναρμολογούν τα κιβώτιά τους στα αντίστοιχα δικά τους εργοστάσια κατασκευής

Πότε θα ξεκινήσει η διάθεσή του

Το νέο κιβώτιο θα ξεκινήσει να διατίθεται προς το τέλος της δεκαετίας σε οχήματα με την κίνηση εμπρός και σε οχήματα SUV με κινητήρες μεσαίου μέχρι μεγάλου κυβισμού.
Τα κιβώτια αυτά θα έχουν σημαντική κοινή τεχνολογία και εξαρτήματα. Η σχεδίαση θα βασιστεί σε μία νέα αρχιτεκτονική, που θα έχει ιδανική κατανομή και πιο αραιή διάταξη σχέσεων για τη βελτίωση της κατανάλωσης καυσίμου. Με τις συμπαγείς διαστάσεις του θα έχει μεγαλύτερες τιμές ροπής συγκριτικά με τα σημερινά κιβώτια με συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση κίνησης (CVT).
Mόνο η βασική σχεδίαση του κιβωτίου θα είναι κοινή, αφού η κάθε εταιρεία θα έχει ξεχωριστούς κινητήρες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις.

Λίγα λόγια για τις εταιρείες

General Motors

Η General Motors είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων, αφού κατασκευάζει και εμπορεύεται αυτοκίνητα και φορτηγά σε όλο τον κόσμο και είναι πρώτη στις πωλήσεις από το 1931. H GM απασχολεί 355.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, ενώ τα οχήματα της πωλούνται με τα ακόλουθα σήματα: Chevrolet, Pontiac, Buick, Oldsmobile, Cadillac, GMC, Saturn, Hummer, Saab, Opel, Vauxall και Holden.

Ford

Η Ford Motor Company είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο, με 350.000 εργαζόμενους και δραστηριότητες σε περισσότερες από 200 αγορές σε έξι ηπείρους. Ανάμεσα στις θυγατρικές εταιρείες της, είναι οι Aston Martin, Ford, Jaquar, Land Rover, Lincoln, Mazda, Mercury και Volvo. H Ford θα γιορτάσει την επέτειο των 100 χρόνων της στις 16 Ιουνίου, 2003.