Συνεργασία Volvo Car Hellas και Ι.Ο.ΑΣ. για την οδική ασφάλεια


H Volvo Car Hellas και Ι.Ο.ΑΣ. «συνοδηγοί» για μεγαλύτερη οδική ασφάλεια στην Ελλάδα.

  • 27/6/2016

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Volvo θα είναι πλέον στρατηγικός συνεργάτης του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» για την πιο αποτελεσματική υλοποίηση του έργου του.

Η Volvo, η premium μάρκα που στην παγκόσμια βίβλο της αυτοκίνησης κατέχει την κορυφαία θέση στο κεφάλαιο της ασφάλειας, ενώνει τις δυνάμεις της στην Ελλάδα με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Η Volvo Car Hellas, ως στρατηγικός συνεργάτης στέκεται αρωγός στο έργο του Ι.Ο.ΑΣ. με άμεσο στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των Ελλήνων οδηγών, επιβατών και πεζών σε θέματα οδικής ασφάλειας και μακροπρόθεσμα την εδραίωση «κυκλοφοριακής αγωγής και κουλτούρας» στη χώρα μας, σημαντικών παραγόντων για τη σταδιακή μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας η Volvo Car Hellas παρέχει τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρειάζεται το Ινστιτούτο για την εκπλήρωση του έργου του καθώς και αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις στελεχών του. Ως τέτοιο μοντέλο, όχι τυχαία αλλά περισσότερο συμβολικά, επελέγη το Volvo V40, ένα αυτοκίνητο που έχει συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία στις δοκιμές ασφάλειας του EURO NCAP και δίκαια θεωρείται το ασφαλέστερο στον κόσμο στην κατηγορία του. Πρόκειται για το μοναδικό αυτοκίνητο στην αυτοκινητοβιομηχανία που διαθέτει αερόσακο πεζού στο βασικό εξοπλισμό του ενώ – εκτός άλλων - προσφέρεται και με σύστημα ανίχνευσης πεζών και δικυκλιστών με αυτόματο φρενάρισμα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον εξοπλισμό του Ι.Ο.ΑΣ., με χρηματοδότηση της Volvo Car Hellas παραγγέλθηκε στη Σουηδία ένας νέος προσομοιωτής ανατροπής με στόχο την όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερη επίδειξη της χρησιμότητας των ζωνών ασφαλείας τριών σημείων σε περίπτωση ατυχήματος. Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία της επίδειξης επιβιβάζονται σε ειδικά διαμορφωμένο Volvo V40 το οποίο αν και στατικό, με τη χρήση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού μεταβάλλει την ισορροπία του ως προς το διαμήκη άξονα, φτάνοντας σταδιακά έως την πλήρη ανατροπή, με τους επιβάτες να αντιλαμβάνονται στην πράξη την αναγκαιότητα χρήσης των ζωνών ασφαλείας. Παράλληλα, με τη χρήση ανταλλακτικών και αξεσουάρ Volvo, ανανεώθηκε και αναβαθμίστηκε ο υπόλοιπος εξοπλισμός του Ινστιτούτου για την παραστατική και αποτελεσματική παρουσίαση των προγραμμάτων οδικής ασφάλειας που έχει καταρτίσει και διεξάγει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Μέρος του εξοπλισμού αυτού είναι ένας ακόμα, μικρότερος προσομοιωτής που αναπαριστά καθημερινές συνθήκες οδήγησης καθώς και μία διάταξη επίδειξης της δύναμης που ασκείται στο ανθρώπινο σώμα κατά την πρόσκρουση σε σταθερό σημείο, καταδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο την τεράστια χρησιμότητα της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων.

Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Γιάννης Πετούλης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Car Hellas τόνισε πως «η υποστήριξη της Volvo στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της ευαισθησίας της Volvo για την ασφάλεια οδηγού, επιβατών και πεζών. Κάτι που ως μάρκα το δείχνουμε έμπρακτα, με πληθώρα συστημάτων ασφαλείας που φροντίζουν τόσο για τους επιβαίνοντες σε ένα αυτοκίνητο όσο και τους πεζούς ή τους άλλους οδηγούς, δικυκλιστές κλπ. Ας μη ξεχνάμε ότι πρώτη η Volvo παρουσίασε τη ζώνη ασφαλείας τριών σημείων το 1959 και δεν την πατεντάρισε αλλά την πρόσφερε σε όλους τους κατασκευαστές για να επωφεληθούν οι πάντες, πρώτη η Volvo παρουσίασε το 2010 το σύστημα ανίχνευσης πεζών με αυτόματο φρενάρισμα, πρώτη η Volvo παρουσίασε το 2012 τον αερόσακο πεζού. Και πρώτη η Volvo έχει εξαγγείλει δημόσια ότι πολύ σύντομα, μέχρι το 2020, θα έχει εξελίξει όλη την απαιτούμενη τεχνολογία ώστε να μην υπάρχει απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός σε οποιοδήποτε ατύχημα εμπλέκεται ένα μοντέλο μας. Μάλιστα αυτή τη δημόσια δέσμευσή μας την ονομάσαμε Vision 2020 (Όραμα 2020). Η υποστήριξη του Ι.Ο.ΑΣ. αποτελεί, σε μικρότερη αλλά εξίσου σημαντική κλίμακα, την αντίστοιχη κίνηση της Volvo Car Hellas, σε τοπικό-εθνικό επίπεδο, για ένα “αύριο” με περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους».

Από τη μεριά της, η κ. Βάσω Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», δήλωσε σχετικά τα εξής: «Η Volvo έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με την οδική ασφάλεια, από την εφεύρεση της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων έως τα σύγχρονα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με τη Volvo διότι σηματοδοτεί την κοινή μας πίστη και αφοσίωση στην προτεραιότητα που έχει η ασφάλεια όλων μας στο δρόμο, αποτελεί δε αναγνώριση του Ι.Ο.ΑΣ. ως Οργανισμού καταξιωμένου διεθνώς στο χώρο της οδικής ασφάλειας. Ευελπιστώ ότι η εποικοδομητική συνεργασία του Ινστιτούτου μας με τη Volvo θα ενισχύσει τις δράσεις μας για την κοινωνία και τους πολίτες, συνεισφέροντας δυναμικά στο όραμά μας για έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα.»

Στο πλαίσιο συνεργασίας Volvo Car Hellas και Ι.Ο.ΑΣ., με την προσθήκη νέου εξοπλισμού θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα εκδηλώσεων και εκπαιδεύσεων του Ινστιτούτου στο προσεχές μέλλον. Εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων που οδηγούν πολλές ώρες λόγω της εργασίας τους, επισκέψεις σε σχολεία και εκπαιδεύσεις βιωματικού χαρακτήρα, αποτελούν καλές πρακτικές και, ως μέρος της καθημερινότητας του Ινστιτούτου, θα αυξηθούν περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δέκα χρόνια λειτουργίας του Ι.Ο.ΑΣ. υπολογίζεται ότι έχουν εκπαιδευθεί περισσότεροι από 120.000 μαθητές Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας εκπαίδευσης ενώ πάνω από 115.000 ενήλικες έχουν συμμετάσχει στις βιωματικού χαρακτήρα εκπαιδεύσεις του Ινστιτούτου.