Συνεργασία Waymo και Volvo για την παραγωγή αυτόνομων οχημάτων


Η Waymo, θυγατρική της Alphabet (google), υπέγραψε αποκλειστική συμφωνία να είναι ο πάροχος της Volvo στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 26/6/2020

Οι δύο εταιρίες είναι από τις πρωτοπόρες, με σοβαρή τεχνογνωσία στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης. Όσο για τη μεταξύ τους συνεργασία, αναμένεται να ενισχύσει τη θέση τους στην αγορά. Ο ρόλος της Waymo είναι να επικεντρωθεί στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης για το λογισμικό «driver». Η Volvo, με τη σειρά της, θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει τα οχήματα. Οι εταιρείες, μάλιστα, δήλωσαν ότι η Waymo θα συνεργαστεί καθολικά με τον όμιλο της Volvo, που περιλαμβάνει επίσης τις εταιρίες Polestar και Lynk & CO. Παράλληλα, βέβαια, η Waymo συνεχίζει να συνεργάζεται και με άλλους, σημαντικούς ομίλους, όπως η FCA (Fiat/ Chrysler), Jaguar Land Rover και Renault-Nissan-Mitsubishi.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο κινέζικος όμιλος Zhejiang Geely Holding, που ανήκει η Volvo, έχει παράλληλα και μία ξεχωριστή συμφωνία για την παράδοση οχημάτων στην εταιρεία Uber Technologies Inc., τα οποία η Uber εξοπλίζει με τα δικά της συστήματα για να τα λειτουργεί ως αυτοκινούμενα οχήματα. Η Volvo θα συνεχίσει να παραδίδει οχήματα στην Uber.

Δεν γνωρίζουμε περισσότερα για το πλάνο των δύο εταιριών, ο στόχος όμως είναι κάποια στιγμή να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο ride-hailing, το οποίο θα είναι ηλεκτρικό. Έχει μάλιστα ενδιαφέρον να δούμε και την οπτική της εταιρίας της google σε αυτό. Υπενθυμίζο0υμε ότι παλαιότερα εξέλισσαν το εικονιζόμενο firefly, ένα πρωτότυπο όχημα το οποίο ακυρώθηκε το 2017.