Συνταξιοδοτείται πρόωρα το Ford Mondeo


Μετά από σχεδόν 30 χρόνια παρουσίας στην ευρωπαϊκή αγορά, το Ford Mondeo χάνει τη θέση του στην γκάμα της μπλε οβάλ φίρμας.

  • 26/3/2021

Την ίδια τύχη με την αντίστοιχη αμερικάνικη έκδοση Fusion, του οποίου η παραγωγή σταμάτησε πέρσι, αναμένεται να έχει το δημοφιλέσταστο Ford Mondeo.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να τερματίσει την κατασκευή του μεσαίου σεντάν και station wagon αυτοκινήτου, το οποίο φτιαχνόταν στις εγκαταστάσεις της στη Βαλένθια της Ισπανίας, λόγω της αλλαγής στις προτιμήσεις των αγοραστών.

Η παραγωγή του Ford Mondeo, το οποίο αντικατέστησε το Sierra, ξεκίνησε το 1993 με τις πωλήσεις στην Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια να αγγίζουν συνολικά, σχεδόν τα πέντε εκατομμύρια.

Όμως, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ford, το ενδιαφέρον του κόσμου για την συγκεκριμένη κατηγορία έχει συρρικνωθεί κατά 80% περίπου, από το 2000 μέχρι σήμερα.  

Άγνωστο παραμένει το μέλλον των υπόλοιπων ανταγωνιστικών μοντέλων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, όπως π.χ. το πολύ πετυχημένο εμπορικά Volkswagen Passat, που φημολογείται ότι η επόμενη γενιά του θα διατίθεται μόνο σε station wagon έκδοση.

Όσοι δεν μεταπηδήσουν στα SUVs λοιπόν, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ της νέας γενιάς του Skoda Superb που έχει ήδη ανακοινωθεί, όπως και των Peugeot 508 και Opel Insignia, αλλά και μερικών άλλων premium σεντάν.

 Η πορεία του Ford Mondeo στην Κίνα μάλλον θα συνεχίσει ακάθεκτη, μια και το ενδιαφέρον των αγοραστών για τα σεντάν, εξακολουθεί και υφίσταται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά στο εργοστάσιο της Ford στη Βαλένθια, η επένδυση της εταιρίας για τα επόμενα χρόνια, θα βασιστεί κυρίως στην κατασκευή υβριδικών και ηλεκτρικών κινητήρων, αφού όπως έχουν δηλώσει οι άνθρωποί της, μέχρι το 2030, όλα τα αυτοκίνητα που θα διαθέτουν στην Ευρώπη θα είναι τέτοια.    

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.