Σύστημα για να μην ζαλίζονται οι επιβάτες από την Jaguar Land Rover


Η Jaguar Land Rover εξελίσσει το σύστημα Wellness Score χάρη στο οποίο θα περιοριστεί το φαινόμενο να ζαλίζονται οι επιβάτες ενός οχήματος κατά το ταξίδι.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 14/8/2020

Το φαινόμενο να δυσφορεί, ακόμη και να ζαλίζεται, κάποιος όταν μετακινείται με αυτοκίνητο είναι συχνό, ιδίως όταν η διαδρομή περιλαμβάνει πολλές στροφές. Ακόμη και όσοι οδηγούν για χρόνια, όταν βρεθούν ως επιβάτες σε κάποιο όχημα ζαλίζονται εξαιτίας των ταλαντώσεων του οχήματος και του κινούμενου περιβάλλοντος. Οι άνθρωποι της Jaguar Land Rover εξελίσσουν το σύστημα «Wellness Score», όπως το ονομάζουν, χάρη στο οποίο θα μειώνονται οι παρενέργειες του φαινομένου.

Πρόκειται για ένα λογισμικό το οποίο θα εντάσσεται στο σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης με το οποίο εφοδιάζει τα μοντέλα της. Ουσιαστικά είναι μια εφαρμογή που θα συμβάλλει στο να κινείται όσο το δυνατόν πιο ομαλά το όχημα αναφορικά με την επιτάχυνση, την επιβράδυνση και στις στροφές. Αυτό, θα περιλαμβάνει και βαθμολόγηση αποτελεσματικότητας. Από την Jaguar Land Rover ανακοινώθηκε ότι έγιναν δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες αλλά και σε προσομοίωση σε υπολογιστές για περισσότερα από 200.000 km και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι χάρη σε αυτό ομαλοποιήθηκε  έως και κατά 60% ο τρόπος οδήγησης. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία, το σύστημα αυτό θα είναι χρήσιμο όταν θα επιτραπεί η «αυτόνομη οδήγηση» και όλοι θα θεωρούνται (και θα είναι) εν δυνάμει επιβάτες.