Τα 10 πιο... αγαπητά αυτοκίνητα στους κλεφτες των ΗΠΑ


Ενώ η αγορά των κλεμμένων αυτοκινήτων δεν είναι αυτή που ήταν στο παρελθόν, υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα, που χάνονται κάθε χρόνο στην Αμερική. Όπως και άλλες χρονιές, αυτά τα αυτοκίνητα που βρέθηκαν στην κορυφή του καταλόγου πέρυσι ήταν τα μεγάλα αυτοκίνητα εισαγωγής,τα vintage του τέλους της δεκαετίας του 1990, με το Honda Accord (52.244) και το Honda Civic (49.430) το 1998 με τους αριθμούς 1 και 2.

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/11/2018

Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, ούτε αυτά βρέθηκαν μακριά από τους κλέφτες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες δημοσιεύουν στοιχεία για τις κλοπές αυτοκινήτων κάθε χρόνο, ανέφεραν πάνω από 7.000 νέα αυτοκίνητα (μοντέλα του 2015) που εκλάπησαν από τα 10 πιο... κλεπτοφιλή οχήματα. Για όσους Αμερικανούς οδηγούν ένα δημοφιλές μοντέλο της Toyota ή της Chevrolet, η λίστα, που ακολουθεί, αξίζει την προσοχή τους. Ποια είναι, λοιπόν, τα 10 νέα αυτοκίνητα, που εκλάπησαν πιο πολύ στην Αμερική;

10. Chevrolet Cruze

Το 2015 Chevrolet Cruze κατετάγη στη 10η θέση των αρμόδιων υπηρεσιών με 586 κλοπές του μοντέλου του συγκεκριμένου έτους και μόνο. Όσον αφορά την αντικλεπτική προστασία, οι συστάσεις των αρχών δείχνουν πως δεν πιάνουν τόπο. Ένας από τους επικεφαλής των ερευνών δήλωσε σχετικά: «Πολύ συχνά, οι οδηγοί αφήνουν τα οχήματα τους ξεκλείδωτα ή με τα κλειδιά μέσα, καθιστώντας την κλοπή πάρα πολύ εύκολη για οποιονδήποτε».

Άλλοι τρόποι που αποδείχθηκαν ότι αποτρέπουν την κλοπή που συνιστούν οι αρχές περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση συναγερμών, το immobilizer ενός αυτοκινήτου και την προσθήκη συσκευών παρακολούθησης (δηλαδή τηλεματικής). Έτσι, ακόμα κι όταν μια εξελιγμένη συσκευή δεν μπορεί να διατηρήσει ένα αυτοκίνητο στο γκαράζ, θα είναι ευκολότερο για τον ιδιοκτήτη του να το πάρει πίσω.

9. Chevrolet Impala

Το 2015 Chevy Impala, ένα άλλο αυτοκίνητο της GM κατέλαβε την 9η θέση, επίσης με 586 αναφερθείσες κλοπές σε ένα ημερολογιακό έτος. Στο Michigan, το επίκεντρο της αγάπης για τα αυτοκίνητα από το Detroit, το αυτοκίνητο, που κλεβόταν πιο συχνά ήταν το Impala του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών.

8. Chevrolet Malibu

Το 2015 Malibu είναι για τη Chevrolet το τρίτο αυτοκίνητο από την γκάμα της που βρίσκεται στη 10άδα. Όπως με τα Impala και Cruze, οι κλέφτες πιθανότατα θα έφταναν στον κοντινότερο προορισμό τους χωρίς να προσελκύσουν μεγάλη προσοχή σε ένα μαύρο -για παράδειγμα- Malibu. Το 2015 629 νέα μοντέλα αναφέρθηκαν κλεμμένα στις εγκληματικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

7. Hyundai Sonata

Το Hyundai Sonata, το μοναδικό κορεατικό μοντέλο που βρέθηκε στον κατάλογο με τα πιο πολλές φορές κλεμμένα νέα αυτοκίνητα για το 2015, είχε 632 κλοπές, τοποθετώντας το στην 7η θέση για το έτος. Πάντως, η Hybrid έκδοση, ένα μοντέλο του τέλος του έτους, διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό και αυτό είναι κάτι για το οποίο οι κλέφτες φαίνεται να συμφωνούν...

6. Dodge Charger

Ενώ το Dodge Charger θεωρείται δημοφιλές ως αστυνομικό αυτοκίνητο, όσοι βρίσκονται από την άλλη πλευρά του νόμου κρίνουν επίσης πως πρόκειται για καυτό εμπόρευμα. Πέρυσι, 666 Charger του 2015 κατέληξαν σε χέρια κλεφτών. Σε αντίθεση με τα Cruze, αυτό το μοντέλο είναι ένα εξαιρετικό μέσο απόδρασης είτε πρόκειται για το... απλό R/T (370 PS) είτε για ένα Hellcat των 707 PS.

5. GMC Sierra

Είναι δύσκολο να ξεφύγει από τα ραντάρ ένα καινούργιο, ευμέγεθες pick-up-truck, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους κλέφτες να βάλουν στο στόχο τους το 2015 GMC Sierra πέρυσι. Σε ένα μόνο ημερολογιακό έτος, 670 GMC Sierra αναφέρθηκε ότι κλάπηκαν στην Αμερική. Συνολικά, το πιο δημοφιλές pick-up μεταξύ των κλεφτών ήταν το 2006 Ford F-150 (29.396), που ακολουθήθηκε από τα (2004) trucks της Chevrolet (27.771).

4. Toyota Corolla

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι οι αστυνομικοί θα εκφοβίζονταν από αναφορές για κάποιον ύποπτο που εγκατέλειψε τον τόπο μιας κλοπής ή ενός εγκλήματος με ένα Toyota Corolla, ωστόσο οι κλέφτες έκαναν αυτό το δημοφιλές αυτοκίνητο πρωταρχικό στόχο εδώ και χρόνια. Το 2015, περίπου 10.547 (2014) Corolla είχαν κλαπεί. Το 2015 Corolla κατέλαβε την 4η θέση μεταξύ των νέων μοντέλων με 776 κλοπές, που αναφέρθηκαν σε αυτό το ημερολογιακό έτος.

3. Toyota Camry

Το αγαπημένο αυτοκίνητο της Αμερικής παρέμεινε ένας αγαπημένος στόχος των κλεφτών για πολλές χρονιές του. Το 2014 Toyota Camry είχε έναν εκπληκτικό αριθμό κλοπών (15.466) και το μοντέλο του 2015 κατέληξε στην 3η θέση για το έτος με 923 μοντέλα που... αγνοούνται. Αν υπάρχει κάποιο μάθημα, που θα πάρει κάποιος από τον αριθμό των κλεμμένων Camry, αυτό θα ήταν ότι «οι κλέφτες δεν νοιάζονται αν η λεία τους είναι σέξι».

2. Chrysler 200

Τα φορτηγάκια και τα SUV είναι τόσο ζεστά στην Αμερική που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fiat-Chrysler Automobiles, Sergio Marchionne, αποφάσισε ότι ήταν καιρός να σταματήσουν να παράγονται τα μη δημοφιλή Dodge Dart και Chrysler 200. Παρόλ’ αυτά, το 200 έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα για να κλέψει κάποιος στις ΗΠΑ. Πέρυσι, 1.069 μοντέλα εξαφανίστηκαν από ανυποψίαστους ιδιοκτήτες του.

1. Nissan Altima

Υπάρχουν κάποια αυτοκίνητα που ξεχωρίζουν σε οποιοδήποτε γκαράζ και σε κάθε γωνιά του δρόμου. Ρίχνετε μια ματιά και δεν έχετε πια αμφιβολία για ποιο μοντέλο πρόκειται. Το Nissan Altima δεν είναι από αυτά τα αυτοκίνητα και οι κλέφτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το χαρακτηριστικό για να... χτυπήσουν ένα στόχο. Το 2015 κανένα νέο αυτοκίνητο δεν εκλάπη πιο συχνά: 1.104 Altima από τη γενιά του 2015 έφτασαν σε μη εξουσιοδοτημένα χέρια κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος 12 μηνών.