Τα 10 πιο γρήγορα αυτοκίνητα παραγωγής που έχουν τρέξει στο Nurburgring (videos)


Για αρκετά χρόνια ο «πόλεμος» των ταχύτερων γύρων στο Nurburgring-Nordschleife ήταν μια μονομαχία ανάμεσα στην Porsche και την Lamborghini. Μέχρι που εμφανίστηκε το τριάκτινο αστέρι και τα δεδομένα άλλαξαν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/11/2022

Τα βασικά κριτήρια για να αξιολογήσει κανείς τη δύναμη ενός αυτοκινήτου παραγωγής ήταν για δεκαετίες ο χρόνος επιτάχυνσης στο 0-100 km/h, η τελική ταχύτητα και ενίοτε οι επιδόσεις στο 400άρι.

Κανείς δεν λέει ότι όλα αυτά έπαψαν να είναι σημαντικά και να διαμορφώνουν απόψεις για το πόσο γρήγορο μπορεί να θεωρηθεί ένα μοντέλο. Πλέον υπάρχει ακόμα ένα ακόμα κριτήριο, το lap time στο εμβληματικό Nurburgring-Nordschleife.

Σε ό,τι αφορά στην απόσταση όπου πραγματοποιείται η χρονομέτρηση, είναι 20,6 km. Αυτή χρησιμοποιείται από το 1990, οπότε οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν τα ρεκόρ που σημειώνουν, τα οποία καταγράφονται στην αντίστοιχη λίστα.

Όμως, η συγκεκριμένη διαδρομή δεν αρχίζει και τερματίζει στο ίδιο σημείο, καθώς υπολείπονται τα μέτρα στα οποία υπάρχει ο διάδρομος των πιτς, πλάι στην πίστα. Δηλαδή η χρονομέτρηση αρχίζει στην έξοδο αυτών και τελειώνει στην είσοδό τους.

Ωστόσο, από το 2019 και έπειτα, η εταιρεία «Nurburgring 1927 GmbH & Co. KG», η οποία έχει αναλάβει την επιχειρηματική διαχείριση του Nurburgring-Nordschleife, άρχισε να δημοσιεύει χρονομετρημένες προσπάθειες σε όλο το μήκος της πίστας, δηλαδή στα 20.832 m αυτής, με το χρονόμετρο να ξεκινά και να σταματά ακριβώς στη γραμμή εκκίνησης-τερματισμού.

Πριν από λίγες ημέρες η Mercedes-AMG One έγινε το πιο γρήγορο αυτοκίνητο παραγωγής στην «Πράσινη Κόλαση» και με αυτή την αφορμή συγκεντρώσαμε τις 10 προτάσεις που έχουν εμφανιστεί στη συγκεκριμένη διαδρομή και έχουν... σπάσει τα χρονόμετρα. 

DodgeViperACR- 7:01,3

H ιδιωτική προσπάθεια που έγινε το 2017 ώστε το Dodge Viper να μπει στη λίστα με τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα παραγωγής είχε μια νίκη και μία ήττα. Η νίκη ήταν ότι κατάφερε να γίνει το πιο γρήγορο πισωκίνητο, με χειροκίνητο κιβώτιο, αμερικανικό αυτοκίνητο. Η ήττα ήταν ότι δεν κατάφερε για λίγο να σπάσει το φράγμα των 7 λεπτών, ενώ λίγο μετά την ολοκλήρωση του γύρου ο οδηγός Lance Arnold έχασε το μπροστά αριστερό λάστιχο και συγκρούστηκε με τις μπαριέρες, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί σοβαρά.

Ferrari 488 Pista– 7:00,03

H πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη προσπάθεια ανήκει στην ομάδα του γερμανικού Sport Auto που θέλησε το 2018 να δοκιμάσει πόσο καλά μπορεί να τα πάει η 448 Pista μέσα στην... πίστα. Στη θέση του οδηγού έκατσε ο Christian Gebhardt και ολοκλήρωσε τον γύρο στα 7 λεπτά, οδηγώντας στα όρια την «Ιταλίδα» με τον twin-turbo V8 των 710 ίππων.

Lamborghini Aventador LP 750-4 SV – 6:59,73

Στις αρχές του 2015 το αφεντικό της Lamborghini, Stephan Winkelmann, είχε αποκαλύψει την πρόθεσή του να βάλει την Aventador SV μέσα στο Nurburgring για να ανακαλύψει τα όρια της. Το αυτοκίνητο αποτελεί τη «σκληροπυρηνική» έκδοση της βασικής Aventador και τροφοδοτείται από έναν V12 των 6,5 lt που αποδίδει 750 ίππους. Δείτε πόσο σταθερά και γρήγορα κατάφερε να κινηθεί μέσα από το παρακάτω video…

Porsche 918 Spyder– 6:57,00

Ο χρόνος ρεκόρ που έγραψε η 918 Spyder το 2013 δεν κατάφερε να τον σπάσει κανείς για σχεδόν τέσσερα σχεδόν χρόνια. Κάπου εκεί εμφανίστηκε η Lamborghini Huracan Performante και την έστειλε για... τσάι. Η εντυπωσιακή επίδοση προήλθε κατά βάση από το ισχυρό υβριδικό σύνολο που ενσωματώνει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, και απογείωνε τη συνολική ισχύ στους 875 ίππους.

Porsche 911 GT3 RS (991.2) – 6:56,4

Η 911 GT3 RS με την αγωνιστική ανάρτηση και τον τετράλιτρο, ατμοσφαιρικό κινητήρα των 520 ίππων, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, στις αρχές Μαρτίου του 2015. Λίγες εβδομάδες αργότερα μπήκε στη γερμανική πίστα με οδηγό τον Kevin Estre, κατεβάζοντας τον χρόνο της προηγούμενης GT3 RS κατά 24 sec.!

Lamborghini Huracan Perfomante – 6:52,01

Το 2016, λίγο μετά την παρουσίασή της, η Huracan Perfomante μπήκε στο Nurburgring με τον Marco Mapelli στη θέση του οδηγού και... κρέμασε σαγόνια με τον χρόνο της. Τα μεγάλα της «όπλα» ήταν το ριζοσπαστικό ενεργό αεροδυναμικό της πακέτο και η δύναμη των 640 ίππων του V10, που συνδυαζόταν με 7άρι κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη. Οι χρόνοι έδειξαν ότι η πρόταση είναι κατά 28 sec. πιο γρήγορη από τη βασική Huracan την οποία κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει «αργή».

Porsche 911 GT2 RS– 6:47,3

Η Porsche άφησε την Lamborghini Huracan Perfomante να χαρεί το ρεκόρ της μόλις για έξι μήνες. Τότε εμφανίστηκε η 911 GT2 RS και κατέβασε τον χρόνο σχεδόν κατά 5 sec. Εκείνη την εποχή οι Κινέζοι ισχυρίζονταν ότι το ηλεκτρικό EP9 ήταν πιο γρήγορο κατά 2 sec. ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν μπορούσε να μπει στην κατηγορία «αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής» αφού το αρχικό πλάνο προέβλεπε την κατασκευή μόλις 6 αντιγράφων.

Lamborghini Aventador SVJ– 6:44,97

Μέχρι να ξεσπάσει η Covid-19, οι μονομαχίες για τα σκήπτρα του Nurburgring γίνονταν συνήθως ανάμεσα σε δύο εταιρείες: την Porsche και τη Lamborghini. Σχεδόν έναν χρόνο μετά το ρεκόρ της GT2 RS που έκανε θρύψαλα τον χρόνο της Huracan Perfomante, οι Ιταλοί εμφανίστηκαν με την Aventador SVJ και πήραν το αίμα τους πίσω. Το χρονόμετρο κατέβηκε 2 sec. και σε αυτό έπαιξε ρόλο το ενεργό αεροδυναμικό σύστημα ALA (Αerodinamica Lamborghini Attiva) που επέτρεπε στο αυτοκίνητο να προσαρμόζει τα flaps ώστε να αυξάνει την κάθετη δύναμη και να μειώνει την οπισθέλκουσα, όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες.

Mercedes-AMG GT Black Series– 6:43,616

Και ξαφνικά εμφανίστηκαν τα τριάκτινα αστέρια... Προς το τέλος του 2020 μία πορτοκαλί GT Black Series μπήκε στο Nurburgring και κατέβασε ακόμα περισσότερο το ρεκόρ που είχε μέχρι τότε η Aventador SVJ. Πίσω από το τιμόνι ήταν ο Maro Engel και για να έρθει ο χρόνος της AMG GT Black των 730 ίππων, άλλαξε η θέση των αεροδυναμικών στοιχείων, τα ελατήρια χαμήλωσαν κατά 5 mm πίσω και κατά 3 mm μπροστά, ενώ τροποποιήθηκαν κατά 3 μοίρες οι γωνίες κάμπερ.

Mercedes-AMG One – 6:35,183

Και αισίως φτάνουμε στον Νοέμβριο του 2022. Πριν από λίγες ημέρες το αυτοκίνητο που είναι ότι πιο κοντά υπάρχει σε μονοθέσιο της Formula 1 και ταυτόχρονα μπορεί να κινείται νόμιμα στο δρόμο, αναδείχτηκε ο "Βασιλιάς" του Nurburgring αξιοποιώντας στο έπακρο το υβριδικό σύνολο του V6 και των τριών ηλεκτροκινητήρων που αποδίδει 1.063 PS. Δείτε την προσπάθεια της Mercedes-AMG One εδώ.