Tα φώτα των μελλοντικών VW θα είναι high tech


Η υψηλή τεχνολογία θα μπει για τα καλά στα συστήματα φωτισμού, που θα αναλάβουν και έναν ρόλο επικοινωνιακό.

  • 19/10/2018

Η τεχνολογία του φωτισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική στα αυτοκίνητα, παρόλο που συνολικά δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα στο μέλλον θα αποκτήσει και επιπλέον δυνατότητες και λειτουργίες, που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση της ασφάλειας.

Αυτές τις νέες δυνατότητες των φώτων του μέλλοντος έδειξε η VW σε ένα διεθνές workshop, στο οποίο επιπλέον τονίστηκε πως τα φώτα της νέας γενιάς θα συμβάλλουν και στην ενίσχυση της εικόνας των αυτοκινήτων αλλά και της εξατομίκευσής του. Ο ρόλος τους θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και από τη διείσδυση της αυτόνομης τεχνολογίας, στην οποία δεν θα υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των οδηγών όπως σήμερα.

Οι διαδραστικές μονάδες φωτισμού θα περιλαμβάνουν προβολείς micro-pixel HD που θα διαθέτουν μέχρι και 30.000 φωτεινά σημεία -η συγκεκριμένη τεχνολογία υπάρχει ήδη στην Mercedes-Maybach S-Class- και θα έχουν τη δυνατότητα προβολής μηνυμάτων στο δρόμο που θα αυξάνουν και άλλο την ασφάλεια.  

Η ίδια τεχνολογία θα επιτρέπει και την εξέλιξη νέων συστημάτων υποβοήθησης, όπως το λεγόμενο Optical Lane Assist, που θα προβάλλει εικονικές λωρίδες κυκλοφορίας στο δρόμο βοηθώντας τον οδηγό να τοποθετηθεί πιο σωστά.

Τα πίσω φώτα με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην επικοινωνία μεταξύ των αυτοκινήτων προβάλλοντας μηνύματα κατά κύριο λόγο σχετικά με την ασφάλεια, ενώ θα μπορούν να προβάλλουν και οπτικούς οδηγούς στο δρόμο για να διευκολύνεται π.χ. το παρκάρισμα.