Τα γαλλικά σωματεία στο πλευρό της Ineos για την αγορά του εργοστασίου της Smart


Εκεί όπου σήμερα φτιάχνονται τα Smart Fortwo με το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης η Ineos θα κατασκευάζει το Grenadier.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: INEOS
  • 16/11/2020

Η Ineos, η μεγάλη βρετανική εταιρεία των πετροχημικών, αφού έλυσε υπέρ της τις όποιες διαφορές είχε με τη Land Rover σε σχέση με το Granadier που θέλει να κατασκευάσει και το οποίο πράγματι βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο κλασικό Defender, θέλει να αρχίσει την παραγωγή του. Στόχος είναι αυτό να γίνει μέσα στο 2022 και με την παραγωγή να φτάνει σε ετήσια βάση τις 22.000 μονάδες.

Το εργοστάσιο στο οποίο θα κατασκευάζεται το Grenadier θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αυτό της Smart στο Νότο της Γαλλίας. Για το οποίο η Ineos έχει καταθέσει στη Daimler πρόταση εξαγοράς. Με την οποία είναι σύμφωνα και τα γαλλικά σωματεία τω εργαζομένων, προκειμένου να διατηρηθούν οι περίπου 1.600 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο. Στο οποίο μέχρι τώρα κατασκευάζεται το ηλεκτρικό Smart EQ Fortwo.  

Η γραμμή παραγωγής του τελευταίου, έπειτα από τη συμφωνία της Daimler με τη Geely, θα μετακινηθεί στην Κίνα, με την επόμενη γενιά των micro- cars να κάνει την εμφάνισή της το 2022.

Η συμφωνία μεταξύ των Daimler και Ineos για την πώληση του εργοστασίου από την πρώτη στη δεύτερη αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η γαλλική κυβέρνηση πάντως έχει ζητήσει από τη Daimler να διατηρήσει με κάποιον τρόπο το εργοστάσιο σε λειτουργία έως ότου η Ineos ξεκινήσει την παραγωγή του Grenadier προκειμένου να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας.

Πάντως τα γαλλικά σωματεία εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιτυχία του εγχειρήματος της Ineos, καθώς θεωρούν πως το δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε η πώληση αυτοκινήτων αποκλειστικά με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα είναι μια δύσκολη υπόθεση.