Τα κινητά της apple ξεκινούν να ανοίγουν αυτοκίνητα!


ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ IOS 14 Η APPLE ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ CARKEY ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΤΗΣ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ BMW ΣΕΙΡΑΣ 5.

  • 23/6/2020

Τα κλειδιά των αυτοκινήτων σιγά σιγά θα αρχίσουν να αποτελούν παρελθόν. Τουλάχιστον για αυτούς που θα επιλέξουν ένα πιο τεχνολογικά προηγμένο τρόπο ξεκλειδώματος. Η νέα εφαρμογή CarKey της Apple υπόσχεται να μας αλλάξει συνήθειες και η BMW βρίσκεται εδώ και καιρό έτοιμη να υιοθετήσει το νέο αυτό σύστημα στα μοντέλα της. Αρχικά θα το δούμε στη Σειρά 5, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις.

Σαν εφαρμογή, το CarKey χρησιμοποιεί την τεχνολογία NFC (Near Field Communication) για να επικοινωνήσει με το αυτοκίνητο. Πρόκειται για τα ίδια -ασφαλή- πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν τα κινητά για να λειτουργήσουν και ως πιστωτικές κάρτες, οπότε τυπικά δεν υπάρχει κίνδυνος για όσους το χρησιμοποιούν. Όχι τουλάχιστον μεγαλύτερος από τα κλασικά keyless συστήματα που προσφέρουν οι διάφοροι κατασκευαστές σήμερα. Μάλιστα, ακόμα και αν το κινητό κλείσει από μπαταρία, με την ελάχιστη ενέργεια που είναι αποθηκευμένη μέσα του θα μπορεί να ξεκλειδώνει και πάλι το αυτοκίνητο, για τουλάχιστον 5 ώρες ακόμα.

Χρησιμοποιώντας ένα iPhone ή Apple Watch, ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να το φέρει κοντά στην πόρτα του οχήματος και αυτό αυτόματα θα ξεκλειδώσει. Μάλιστα, εάν θέλει να κάνει την όλη διαδικασία πιο δύσκολη αλλά πιο ασφαλή, μπορεί να προσθέσει ένα ενδιάμεσο βήμα επιβεβαίωσης, χρησιμοποιώντας το Face ID ή το Touch ID της συσκευής.

Φυσικά, με το CarKey, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου θα μπορεί να δίνει πρόσβαση και σε άλλους χρήστες, να χειρίζονται το αυτοκίνητο με το δικό τους κινητό τηλέφωνο. Εάν ισχύουν οι φήμες, αυτή η πρόσβαση θα ορίζεται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο θα μπορούν να ξεκλειδώνουν το πορτ μπαγκάζ, στο δεύτερο τις πόρτες και στο τρίτο θα μπορούν και να το οδηγούν.

Ως πιθανή ημερομηνία έλευσης του iOS 14 και αντίστοιχα του CarKey υπολογίζεται ο Σεπτέμβριος. Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι ακόμα κατασκευαστές θα χτυπήσουν την πόρτα της Apple, καθώς και την απάντηση της Google σε αυτή την τεχνολογική πρόκληση.