Tα μελλοντικά ηλεκτρικά της GM θα έχουν αυτονομία πάνω από 720 χιλιόμετρα!


Πολύ μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων της GM για τα ηλεκτρικά της μοντέλα θα κατευθύνονται στις νέου τύπου μπαταρίες Ultium.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: GM
  • 20/11/2020

Οι προβλέψεις στις ΗΠΑ αναφέρουν πως το 2025 οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα έχουν φτάσει το 45%, γεγονός φυσικά που ενεργοποιεί όλους τους κατασκευαστές. Μεταξύ αυτών και την General Motors, η οποίου ανακοίνωσε ένα ακόμα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων για την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης αλλά και της αυτόνομης κίνησης μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας.

Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις λοιπόν, που έγιναν στο Barclays Global Automotive Conference, η GM θα επενδύσει ένα πόσο της τάξης των 22,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή 5,9 περισσότερα σε σχέση με αυτά που είχε προϋπολογίσει πριν την πανδημία του κορωνοϊού.

Βασικό στοιχείο της εξέλιξης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της GM είναι οι μπαταρίες νέας γενιάς, οι Ultium για τις οποίες ανακοινώθηκε πως η μέγιστη αυτονομία τους αυξήθηκε από τα 644 km στα 724 km. Μια αύξηση που είναι ίδια με τη συνολική αυτονομία του πρωτοποριακού για το 1999 EV1.

Σύμφωνα με τη GM το κόστος των μπαταριών Ultium θα είναι περίπου 40% πιο μικρό σε σχέση με αυτό των Chevrolet Bolt, ενώ αυτό της δεύτερης γενιάς τους, που αναμένεται στα μέσα της δεκαετίας θα είναι ακόμα πιο χαμηλό. Κατά 60% σε σχέση με σήμερα, που θα οφείλεται σε πιο φτηνά ανόδια, μειωμένα ενεργά υλικά, καινούργιους ηλεκτρολύτες και την πρώτη χρήση ανοδίων από λίθιο σε μπαταρίες της GM.

Η GM έδειξε τρείς διαφορετικές εκδόσεις των μπαταριών Ultium, οι οποίες προορίζονται για τη χρήση στα crossovers, στα SUV και τα ημιφορτηγά της μάρκας καθώς και στα σπορ μοντέλα της.