Τα νέα μοντέλα με τα πολλά ηλεκτρονικά είναι ευάλωτα στους hackers


ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 5/11/2019

Στην παρουσίαση νέων μοντέλων και στα προσπέκτους τους, έντυπα ή ηλεκτρονικά, υπάρχουν πολύ μεγάλες αναφορές στα ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία είναι εξοπλισμένα. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα μεγάλα και ακριβά αλλά στην ουσία για όλα, ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Ακόμα και τα πιο μικρά και προσιτά διαθέτουν πλέον δυνατότητες διασύνδεσης με smartphones και συνεχούς σύνδεσης με το διαδίκτυο, καθώς και δημιουργίας hot spot, ή αναβάθμισης των συστημάτων τους over the air. Επίσης όλο και σε πιο πολλά αυτοκίνητα το κλασικό κλειδί θα αντικαθίσταται από μια ειδική εφαρμογή για smartphones, ενώ και τα συστήματα keyless go θα εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνια για αρκετά χρόνια ακόμα.

Όλα αυτά στην πράξη σημαίνουν πως η χρήση ενός αυτοκινήτου απλοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό αλλά από την άλλη πως γίνονται πολύ πιο ευάλωτα στους hackers και στις κυβερνο- επιθέσεις.

Οι κατασκευαστές από την πλευρά τους έχουν μάλλον υποτιμήσει τους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα, ενώ ένας επιπλέον παράγοντας για αυτό είναι η χρονική πίεση που νοιώθουν προκειμένου να μπορέσουν να παρουσιάσουν γρήγορα νέα συστήματα και καινούργιες λειτουργίες.

Αυτό που πρέπει να κάνουν πλέον είναι να ισχυροποιήσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους. Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν ηλεκτρονικά καταστήματα από τα οποία μπορεί κανείς να αγοράσει σχεδόν τα πάντα. Από συσκευές που απομονώνουν τα immobilizer μέχρι ανιχνευτές κωδικών, ενώ υπάρχουν και forum που παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες κλοπής αυτοκινήτων.