Τα πλεονεκτήματα των αυτόματων κιβωτίων (βίντεο)


Με ένα απλό αλλά πλήρες και κατανοητό βίντεο, η Ford μας εξηγεί τους λόγους που ολοένα και περισσότεροι οδηγοί επιλέγουν αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο.

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 14/7/2020

Είναι γεγονός πως η τεχνολογία των αυτόματων κιβωτίων, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει πραγματοποιήσει τεράστια άλματα προόδου. Τα παλαιότερα κιβώτια ταχυτήτων ήταν περίπλοκα και όχι τόσο αξιόπιστα. Αύξαναν το συνολικό βάρος και την κατανάλωση, ενώ ακόμα και οι αλλαγές τους εγκυμονούσαν αισθητά κενά ισχύος. Όλα αυτά, ωστόσο, ανήκουν στο παρελθόν. Τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια δεν διαθέτουν αισθητά μειονεκτήματα. Αντιθέτως, έχουν μία σειρά από πλεονεκτήματα, που εκτιμούν οι οδηγοί.

Για να τονίσει αυτήν ακριβώς την αξία των αυτόματων κιβωτίων, η Ford δημιούργησε ένα μικρό βίντεο. Σε αυτό αναφέρονται όλα τα βασικά σημεία υπεροχής τους, έναντι των συμβατικών, μηχανικών κιβωτίων. Ποια είναι αυτά; Καταρχήν η ευκολία εκκίνησης στις ανηφόρες. Μετά έχουμε τις πιο στρωτές -και στους σωστούς χρόνους- αλλαγές των ταχυτήτων. Την ελάφρυνση του οδηγικού φόρτου στα συνεχή σταμάτα-ξεκίνα της πόλης, τον περιορισμό της ναυτίας στους επιβάτες και διάφορα άλλα, που επισημαίνονται στο βίντεο.  

Φυσικά εδώ θα μπορούσαν κάποιοι να βρουν έναν αντίλογο και για τα μηχανικά κιβώτια. Παραμένει όμως γεγονός το ότι τα αυτόματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος σε όλες της κατηγορίες της αγοράς.